Exhibitions

Η Enaon παρουσίασε το μέλλον της ελληνικής ενέργειας

Στην καρδιά της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η Enaon, η Εταιρεία Βιώσιμων Δικτύων, καθόρισε μια εντυπωσιακή παρουσία με τα εγκαίνια του περιπτέρου της. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024, με την παρουσία πλήθους σημαντικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, και της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου.

Η τελετή εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 10/Stand 20 του ελληνικού τομέα του Ομίλου Italgas, προσέφερε την ευκαιρία σε επισκέπτες και επίσημους να εξερευνήσουν τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες της Enaon στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας. Με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσκεκλημένων, όπως ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα, Paolo Cuculi, ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, και ο Αντιπρόεδρος Β΄ της ΡΑΑΕΥ, Δημήτριος Φούρλαρης, η εκδήλωση ήταν γεμάτη από ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ανάλυση των σχεδίων της Enaon για την ενεργειακή μετάβαση.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, εξέφρασε την εκτίμησή του προς τη διοίκηση της Enaon για την πρόσκληση. Υπογράμμισε τη σημασία του φυσικού αερίου στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης της χώρας, επισημαίνοντας: «Η προσπάθειά μας με το φυσικό αέριο, το οποίο είναι ένα καύσιμο μετάβασης, δεν είναι μια μεταβατική προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια που έχει μονιμότητα, διότι στα δίκτυα φυσικού αερίου στοχεύουμε να έχουμε -καθώς περνούν τα χρόνια- τόσο το βιομεθάνιο, το οποίο πρέπει να αναπτυχθεί, όσο και το υδρογόνο. Το “κλειδί” για να πετύχουμε αυτές οι επενδύσεις να είναι γόνιμες, είναι να μην φτιάξουμε δύο δίκτυα.» Ο Υπουργός τόνισε πως το βασικό πλεονέκτημα του φυσικού αερίου είναι η υπάρχουσα, εκτενή υποδομή του, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να επιτευχθεί η «πράσινη» μετάβαση.

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε στην κοινωνική διάσταση του Προγράμματος Ανάπτυξης της Enaon EDA για την περίοδο 2024-2028. «Η ανάπτυξη των υποδομών διανομής φυσικού αερίου της Enaon έχει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο,» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2028 αναμένεται η σύνδεση 290.000 νέων καταναλωτών σε όλη την Ελλάδα. «Αυτές οι επενδύσεις ενισχύουν την ενεργειακή ισότητα και προωθούν τη βιωσιμότητα, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά, βιομηχανίες και δημόσιες υποδομές.» Η Υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι μέχρι το τέλος του 2024, περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Λιβαδειά, η Καστοριά, τα Γιαννιτσά και η Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας θα αποκτήσουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο. Για το 2025, η επέκταση θα περιλαμβάνει επιπλέον 7 πόλεις, όπως η Πάτρα, το Αγρίνιο και τα Ιωάννινα.

Ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα, Paolo Cuculi, αναφέρθηκε στην σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας. «Η ιστορία της Enaon είναι μια ιστορία επιτυχίας της συνεργασίας μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας,» δήλωσε. «Χαίρομαι πολύ που η Italgas, μέσω της Enaon, αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε να παρέχει προσιτή ενέργεια τόσο στους πολίτες όσο και στις επιχειρήσεις της χώρας.» Ο Cuculi επεσήμανε τη σημασία της εξαιρετικής συνεργασίας με την ελληνική Πολιτεία και διαβεβαίωσε ότι η ιταλική πρεσβεία θα συνεχίσει να στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon, Barbara Morgante, αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή των παρευρισκομένων, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της. «Υιοθετώντας τις αξίες του μητρικού Ομίλου Italgas, στόχος μας είναι να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων όλης της ελληνικής επικράτειας,» τόνισε. «Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.» Η κυρία Morgante αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, σημειώνοντας ότι το δίκτυο της Enaon θα είναι σε θέση να διανέμει και ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και μελλοντικά το υδρογόνο, συνεισφέροντας καταλυτικά στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας.

Η παρουσία της Enaon στη ΔΕΘ 2024 αναδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση τεχνολογιών αιχμής. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν λεπτομερώς την αποστολή της Enaon και της θυγατρικής της Enaon EDA στον τομέα της διανομής φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων αερίων. Το περίπτερο 10/Stand 20 θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό έως και την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2024, προσφέροντας πλήρη ενημέρωση και τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Η παρουσία της Enaon στη ΔΕΘ υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της εταιρείας να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Ελλάδα. Μέσω της επένδυσης σε καινοτόμες λύσεις και την προώθηση της βιωσιμότητας, η Enaon προετοιμάζεται για την επόμενη εποχή της ενέργειας στην Ελλάδα, επενδύοντας στο μέλλον της χώρας με σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις.