Market Trends

Νέα επενδυτικά σχέδια για την Agrino

Η Agrino, μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στον κλάδο των τροφίμων, ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2023, καταγράφοντας ισχυρή ανάπτυξη και σημαντικές επιδόσεις τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 14,6%, αγγίζοντας τα €43,6 εκατομμύρια, σε σύγκριση με τα €38,04 εκατομμύρια του προηγούμενου έτους.

Η ενίσχυση της κερδοφορίας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη δυναμική πορεία της κατηγορίας των έτοιμων προϊόντων με βάση το ρύζι και των υγιεινών σνακ όπως οι ρυζογκοφρέτες. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €3,4 εκατομμύρια, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα €6,1 εκατομμύρια, καταδεικνύοντας τη σταθερή ανάπτυξη και τη βελτιωμένη διαχείριση της εταιρείας.

Η Agrino πέτυχε αυτά τα αποτελέσματα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ κατάφερε να περιορίσει τις ανατιμήσεις σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον πανελλαδικό μέσο όρο, ιδίως στα προϊόντα ρυζιού. Η πολιτική αυτή συνάδει με τη στρατηγική της εταιρείας για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και την προστασία των καταναλωτών από δυσανάλογες αυξήσεις τιμών.

Παρά τη συγκρατημένη υποχώρηση σε ορισμένες κατηγορίες, η Agrino διατήρησε την ηγετική της θέση στην ελληνική αγορά ρυζιού, ενώ παραμένει δεύτερη στον τομέα των οσπρίων. Ειδικά για την κατηγορία των ρυζογκοφρετών, η εταιρεία συνέχισε να καταγράφει άνοδο σε πωλήσεις και μερίδια αγοράς, ενισχύοντας την παρουσία της στην κατηγορία των υγιεινών σνακς.

Ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα για το 2023 ήταν η αύξηση των εξαγωγών κατά 20%. Η Agrino ενίσχυσε την εξωστρέφειά της με νέες συμφωνίες σε αγορές-στόχους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ. Η εταιρεία επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην προώθηση τυποποιημένων επώνυμων προϊόντων ρυζιού, οσπρίων και σνακ, ανοίγοντας νέες προοπτικές για το μέλλον.

Στον τομέα των επενδύσεων, η Agrino ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ύψους €15 εκατομμυρίων, με την έναρξη λειτουργίας μίας νέας, υπερσύγχρονης μονάδας παραλαβής, ξήρανσης και αποθήκευσης δημητριακών στο Κλειδί Ημαθίας. Η ολοκλήρωση του προγράμματος αναμένεται στα τέλη του 2024, ενώ η εταιρεία ήδη σχεδιάζει το επόμενο πενταετές επενδυτικό πλάνο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2025.

Με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, η Agrino ετοιμάζεται για νέες επιτυχίες το 2024, ενώ πρόσφατα εισήλθε στην κατηγορία των chips με παγκοσμίως καινοτόμα προϊόντα από ελληνικό καστανό ρύζι και όσπρια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Agrino, Αναστάσιος Πιστιόλας, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, τονίζοντας τη δέσμευση της εταιρείας να συνεχίσει να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών.