FYI

Ο Νίκος Μηλαπίδης για την τεχνική νοημοσύνη και την εργασία

Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας, όσο χρησιμοποιείται σωστά και οι επιπτώσεις της αναμένονται να είναι βαθιές και πολυδιάστατες. Στο ετήσιο HR Forum με τίτλο «Humanizing AI in Workplace», ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Νίκος Μηλαπίδης, εξέφρασε τις απόψεις του για τον ρόλο της ΤΝ στην εργασία και τις προκλήσεις που αυτή συνεπάγεται για την αγορά εργασίας και την εκπαίδευση.

Ο κ. Μηλαπίδης υπογράμμισε ότι η ΤΝ θα φέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε, επηρεάζοντας τόσο την ανθρώπινη γνώση όσο και την πορεία της ιστορίας. Ανέφερε ότι η ΤΝ επαναστατεί ενάντια στο παραδοσιακό μοντέλο εκπαίδευσης, όπου η απόκτηση δεξιοτήτων ήταν αρκετή για μια ζωή εργασίας. Σήμερα, η αμφισβήτηση αυτού του μοντέλου δημιουργεί νέες προκλήσεις και ερωτήματα για την εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο του φόρουμ, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στον κανονισμό AI ACT της ΕΕ, ο οποίος είναι το πρώτο παγκοσμίως κανονιστικό πλαίσιο για την ΤΝ. Ο κανονισμός αυτός επιδιώκει την εξισορρόπηση των ευρωπαϊκών αξιών, όπως η ιδιωτικότητα και η ελευθερία, με την ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και στήριξη των ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών τεχνολογίας στην Ευρώπη.

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, σύμφωνα με τον κ. Μηλαπίδη, είναι η ουσία της προσαρμογής στην εποχή της ΤΝ. Η ανάγκη για διαφάνεια, λογοδοσία και ηθική στις τεχνολογίες ΤΝ είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Υπογράμμισε ότι η ηθική διάσταση της λήψης αποφάσεων δεν πρέπει μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί, καθώς η ανάπτυξη και χρήση των συστημάτων ΤΝ πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του ανθρώπου.

Ο κ. Μηλαπίδης παρουσίασε επίσης το μέλλον των αποφάσεων στην εποχή της ΤΝ, το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις βασικούς τρόπους: αποφάσεις από ανθρώπους, από μηχανές, και από τη συνεργασία ανθρώπου και μηχανής. Αυτή η τριπλή προσέγγιση δεν είναι ούτε απειλητική ούτε λυτρωτική, αλλά συνιστά μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να κατανοήσουμε και να προσαρμοστούμε.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι ο φόβος δεν είναι χρήσιμος στην εποχή της ΤΝ. Αντίθετα, χρειαζόμαστε θάρρος και ανοιχτό μυαλό για να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να διασφαλίσουμε ότι οι ανθρωποκεντρικές αξίες παραμένουν στο επίκεντρο της εργασίας και της κοινωνίας μας.