Greek news Tourism

Πώς ο τουρισμός ενισχύει την οικονομία της Ελλάδας

Αυτό που αναμφισβήτητα κάνει εντυπωσιακή την άνοδο των ελληνικών εξαγωγών, είναι, αν μη τι άλλο, ο τουρισμός της χώρας μας.

Παρά τις διεθνείς προκλήσεις στην οικονομία, όπως η άνοδος των επιτοκίων και οι αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, το 2023, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων σημείωσαν αύξηση κατά 7%, με σημαντική ζήτηση σε τομείς όπως τα αγροτικά προϊόντα, τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά προϊόντα.

Η ανάκαμψη του τουρισμού στην Ελλάδα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ενισχύοντας την προβολή των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ τα βιομηχανικά προϊόντα κατέγραψαν αύξηση 6%.

Με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν συνεχώς άνοδο, φαίνεται πως η Ελλάδα καταφέρνει να διατηρεί την εξαγωγική της δυναμική, ακόμα και σε ένα (σχετικά) δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.

Φάνηκε, μάλιστα, ότι η στρατηγική διαφοροποιηθούν οι εξαγωγές, με έμφαση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως τα φαρμακευτικά και τα καλλυντικά, αποδίδει καρπούς.

Παρά τις προκλήσεις, οι εξαγωγές συνέχιζαν και συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σημαντικό είναι επίσης ότι για τους παραπάνω λόγους, έχουν αυξηθεί, σε σημαντικό βαθμό, οι περισσότερες απασχολήσεις στον κλάδο αυτό, δημιουργώντας θετικές προοπτικές για το μέλλον.

Η Ελλάδα, με τις δυνατές της επιδόσεις στις εξαγωγές, επιβεβαιώνει την ικανότητά της να ανταγωνίζεται στις διεθνείς αγορές, προωθώντας την οικονομική της σταθερότητα και ευημερία.