Exhibitions Exhibitions News

Το όραμα του γενικού γραμματέα ΕΟΤ για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Ο Ανδρέας Φιορεντίνος, νέος Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, παρουσίασε τις απόψεις του για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας στη 88η ΔΕΘ, στο περίπτερο του ΕΟΤ. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών για την επίτευξή της.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαγγελματική του πορεία και τη νέα του θέση, υπογραμμίζοντας πως η τουριστική περίοδος πλέον έχει επεκταθεί σημαντικά, καλύπτοντας περισσότερους μήνες του χρόνου και νέους προορισμούς. Αυτή η εξέλιξη, όπως ανέφερε, δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα του κυβερνητικού οράματος και των εργαλείων που έχουν τεθεί στη διάθεσή μας.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε, το μεγάλο στοίχημα είναι η βιωσιμότητα στον τουρισμό. Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που συνοδεύουν τον τουρισμό, κάλεσε όλους να είναι ρεαλιστές και να συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπισή τους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η δαιμονοποίηση του τουρισμού και η συζήτηση γύρω από τον υπερτουρισμό δεν βοηθά, καθώς ζούμε από τον τουρισμό και πρέπει να προστατεύουμε την φιλοξενία μας.

Ο Ανδρέας Φιορεντίνος εξήγησε ότι ο υπερτουρισμός προκύπτει όταν υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση τουριστών σε περιοχές χωρίς κατάλληλες υποδομές και σχέδιο διαχείρισης. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι τοπικές κοινωνίες να υποβάλλουν ρεαλιστικές προτάσεις και να ζητούν την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού για παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ είναι δεσμευμένοι να επεξεργαστούν τις καλύτερες πολιτικές για την ανάπτυξη του τουρισμού. Επέμεινε επίσης πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που κατανοεί πως ο τουρισμός δεν μπορεί να προχωρά «με αυτόματο πιλότο», αλλά απαιτεί στρατηγική και συνεχή προσπάθεια.