Enterprise Greece

Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: Οδηγός για επενδυτές

Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός προορισμός για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με στόχο τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη οικονομία. Αυτή η στροφή, που ενισχύεται από στρατηγικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τη γεωγραφική θέση της χώρας, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες στους επιχειρηματίες και τους επενδυτές. Στη διεθνή έκθεση Automechanika 2024, που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, επιβεβαιώθηκε αυτή η τάση μέσω των επαφών που είχε η Enterprise Greece.

Η Automechanika, η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας, συγκέντρωσε πάνω από 4.000 εκθέτες και 175 χώρες επισκεπτών. Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρέθηκαν θέματα όπως η ηλεκτροκίνηση, η βιωσιμότητα, και οι καινοτόμες τεχνολογίες στον τομέα των μεταφορών. Εκδηλώσεις όπως το Innovation4Mobility παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη στα οχήματα.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Enterprise Greece πραγματοποίησε 96 επιχειρηματικές συναντήσεις, εστιάζοντας στις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Η χώρα μας διαθέτει στρατηγικά πλεονεκτήματα όπως η γεωγραφική της θέση, η οποία την καθιστά κόμβο διασύνδεσης αγορών στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί κίνητρα όπως επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και φορολογικές διευκολύνσεις για τις εταιρείες που επενδύουν σε υποδομές ηλεκτροκίνησης.

Το θεσμικό πλαίσιο έχει αναθεωρηθεί, δίνοντας κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία, με χρηματοδοτικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει αστείρευτες δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθιστώντας τη χώρα ιδανική για τη ανάπτυξη πράσινων λύσεων φόρτισης.

Η ελληνική βιομηχανία κατέχει 12% των άμεσων ξένων επενδύσεων, με τον τομέα της ηλεκτροκίνησης να κατατάσσεται τρίτος στη λίστα των προτιμήσεων. Αυτή η στροφή προς τη βιομηχανία και η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης παρέχουν ισχυρές βάσεις για μια νέα εποχή επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι η χώρα μας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Οι επιχειρηματίες μπορούν να επενδύσουν σε δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συναρμολόγηση ηλεκτρικών οχημάτων και ανάπτυξη έξυπνων δικτύων ενέργειας, που θα υποστηρίξουν τις ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου στόλου ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Ελλάδα αναδεικνύεται, λοιπόν, ως κορυφαίος προορισμός για επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, έτοιμη να υποδεχτεί καινοτόμες ιδέες και επενδύσεις που θα ενισχύσουν την πράσινη μετάβαση και θα προάγουν τη βιωσιμότητα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.