World news

Νορβηγία: Κίνηση ματ στην εξαγωγή φυσικού αερίου

 

Η έλλειψη ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου και η συνεπακόλουθη αύξηση της τιμής του, δίνουν πάτημα στη Νορβηγία ώστε να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την εξαγωγική της παρουσία. Η χώρα θα επιτρέψει στην κρατική Equinor, που αποτελεί και τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη ρωσική Gazprom, να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από δύο υπεράκτια κοιτάσματα για τους επόμενους 12 μήνες.

Η συνολική αύξηση των εξαγωγών αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου από τα πεδία Troll και Oseberg. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters, η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των ετήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της χώρας των Βίκινγκ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως τον προηγούμενο μήνα η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, ένα ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έχει τριπλασιαστεί φέτος σε επίπεδα ρεκόρ, αυξάνοντας τις τιμές ισχύος καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος θέρμανσης με επίπεδα αερίου κάτω από το μέσο όρο σε αποθήκευση.

Η κατάσταση ωθεί τη Βρετανία να εξετάσει τα κρατικά δάνεια προς ενεργειακές εταιρείες και μεγάλους προμηθευτές για να ζητήσει κρατική υποστήριξη προκειμένου να καλύψει το κόστος ανάληψης πελατών από εταιρείες που έχουν καταρρεύσει.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα θέμα πολύ επίκαιρο καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ασυνήθιστα πιεσμένη αγορά φυσικού αερίου. Εργαζόμαστε για μέτρα αύξησης των εξαγωγών από τα νορβηγικά εδάφη» ανέφερε εκπρόσωπος της Equinor.

Η Νορβηγία εξήγαγε περίπου 106 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών από την 1η Οκτωβρίου πέρυσι. Η δε νορβηγική κυβέρνηση καθορίζει ποσοστώσεις παραγωγής για το Troll και ορισμένα άλλα σημαντικά πεδία διασφαλίζοντας ότι η χώρα είναι σε θέση να μεγιστοποιήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου με την πάροδο του χρόνου.