FYI

3)Εξαγωγές πετρελαιοειδών με βυτιοφόρα. Τι ισχύει από 1-1-22

Η ΑΑΔΕ σε ανακοίνωσή της επισήμανε τις ευθύνες των εγκεκριμένων προμηθευτών που εξάγουν ενεργειακά προϊόντα μέσω βυτιοφόρων από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Στην προκήρυξη παρέχονται πληροφορίες για την εφαρμογή της απόφασης με την Α.1146/24-06-2021 οδηγία. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που δίνει το υποσύστημα ανάλυσης κινδύνου, το προαναφερόμενο προσωπικό υποχρεούται να σφραγίζει τις δεξαμενές των βυτιοφόρων με σφραγίδες κατά την περίοδο φόρτωσης για να διασφαλίζεται ότι οι δεξαμενές τους δεν παραβιάζονται κατά τον εκτελωνισμό.

Επιπλέον, αναφέρουν τον αριθμό σφραγίδας της εταιρείας και τον συνολικό αριθμό των σφραγίδων που προστέθηκαν στο δεξαμενόπλοιο στα έγγραφα κίνησης ή στα τιμολόγια πώλησης που εκδόθηκαν για τη διακίνηση συναφών εμπορευμάτων. Επιπλέον, κατά την υποβολή του εντύπου της διασάφησης εξαγωγής, πρέπει να συμπληρώσουν τα αναλυτικά στοιχεία της σφραγίδας της εταιρείας στο πλαίσιο s28 «Εκτύπωση ποσότητας» ώστε τα στοιχεία για τη σφραγίδα της εταιρείας να αντικατοπτρίζονται στο έντυπο της δήλωσης εξαγωγής. Αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να μεταφέρονται στα συνοδευτικά έγγραφα εξαγωγής (έγγραφα εξαγωγής) και στα μηνύματα IE501, IE529 που συνοδεύουν την αποστολή μέχρι την έξοδο.

Σημειώνεται επίσης ότι το πετρελαιοφόρο πρέπει να έχει το ισχύον πιστοποιητικό και αριθμό κυκλοφορίας ΔΗ.ΠΕ.ΝΑΚ για τελωνειακή σφράγιση σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (Β’1764) Τ.4006 / 68 / Β0019 / 21 -08-2008. Τέλος, να διευκρινιστεί ότι οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις αφορούν μόνο το τελωνειακό σύστημα εξαγωγής ενεργειακών προϊόντων σε τρίτες χώρες και όχι την προμήθεια πλοίων ή αεροσκαφών.Η απόφαση αφορά δεξαμενόπλοια νηολογημένα στην Ελλάδα.