Export News

5)Ελαιόλαδο: Μεγάλη η μείωση των εξαγωγών της Ιταλίας

Τα στοιχεία από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2021 δείχνουν ότι σε σύγκριση με το 2020, οι ιταλικές εξαγωγές ελαιολάδου μειώθηκαν απότομα και επέστρεψαν στα προ του κορωνοϊού επίπεδά τους το 2019. Ο Πίνακας 1 παρουσιάζει αναλυτικά τις εξαγωγές της Ιταλίας τους πρώτους εννέα μήνες του 2021 και τις συγκρίνει με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πτώση σημείωσαν οι εξαγωγές, κυρίως λάδι φαναριού και παρθένο ελαιόλαδο, που μειώθηκαν κατά 32,7% και 19,8% αντίστοιχα. Στο έξτρα παρθένο το ποσοστό μείωσης είναι μικρό, αλλά η απώλεια σε ποσότητα μεγάλη. Οι εξαγωγές σπορέλαιου παρουσίασαν θετικά σημάδια, αυξημένες κατά 17,6%, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 4%. Ωστόσο, δεν μπορούν να αναπληρώσουν την απώλεια των εξαγωγών ελαιολάδου.

Όπως τόνισε η Olimoka, το μεγαλύτερο πλήγμα ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ζήτηση για ιταλικά προϊόντα μειώθηκε κατά 14% και η αξία μειώθηκε κατά 4%. Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης διψήφια ποσοστά ζημιών. Ωστόσο, στις δύο τελευταίες χώρες, η τιμή αυτή παρουσιάζει θετικά σημάδια. Λογικά, η ποσοτική αντιστροφή της τιμής μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι ούτε οι αλυσίδες σουπερμάρκετ ούτε οι καταναλωτές μπορούν να απορροφήσουν τη σημαντική αύξηση της τιμής του ιταλικού ελαιολάδου. Εξαίρεση αποτελούν οι εξαγωγές προς τη Γερμανία, την Ελβετία και τη Ρωσία, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε όγκο και αξία. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τις εισαγωγές, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Ιταλία μειώθηκαν κατά 5% το πρώτο εννεάμηνο του 2021, καθώς η Ιταλία στράφηκε προς την ισπανική αγορά, με συνολικά 272.000 τόνους εισαγωγών από τη χώρα αυτή.

Τέλος, μεγάλη ήταν η μείωση των εισαγωγών και από την Τυνησία (-38%), λόγω της πολύ χαμηλής παραγωγής της περιόδου 2020/2021.