Export News

9)Ταϊλάνδη: Ο στόχος εξαγωγής ρυζιού ορίστηκε σε 7 εκατομμύρια τόνους

“Οι εξαγωγές ρυζιού θα ξεπεράσουν κάθε προσδοκία φέτος, με σύμμαχο τις καλύτερες καιρικές συνθήκες αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρει η χώρα μας”, ανέφερε ο Chookiat Ophaswongse, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης.

Η Ταϊλάνδη έχει θέσει στόχο εξαγωγών ρυζιού στους 7 εκατομμύρια τόνους φέτος, 14,6% υψηλότερα από το 2021, δήλωσε την Τετάρτη ο κορυφαίος οργανισμός εξαγωγών ρυζιού.

Ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο απέστειλε 6,11 εκατομμύρια τόνους σιτηρών πέρυσι και 5,7 εκατομμύρια τόνους το 2020, τον χαμηλότερο όγκο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Η Ταϊλάνδη αναμένεται να παράγει 19,5 εκατομμύρια τόνους ορυζώνα φέτος, 18% περισσότερο από 16,5 εκατομμύρια τόνους πέρσι.

«Είναι μια πιο ευνοϊκή προοπτική φέτος από τα δύο τελευταία χρόνια, όπου η ξηρασία υπονόμευσε την παραγωγή μας ενώ το Baht(1 Thai Baht = 0.027 Euro) πλέον είναι πολύ ισχυρό», είπε ο κ. Chookiat στο Reuters.

Η κρίση στα εμπορευματοκιβώτια και οι υψηλότεροι παγκόσμιοι ναύλοι, που επηρέασαν τις εξαγωγές του περασμένου έτους, έχουν επίσης αρχίσει να χαλαρώνουν,όπως είπε.

«Θα πρέπει να ξεπεράσουμε το Βιετνάμ φέτος και να γίνουμε ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο», ανέφερε σε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφους.

Οι όγκοι εξαγωγών ρυζιού της Ταϊλάνδης μειώθηκαν για τρία συνεχόμενα χρόνια αφού έφθασαν σε υψηλό ρεκόρ των 11,6 εκατομμυρίων τόνων το 2017. Η Ταϊλάνδη κατέγραψε τον χαμηλότερο όγκο εξαγωγών της σε δύο δεκαετίες το 2020 και υποχώρησε στην τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, αφού ξεπεράστηκε από το Βιετνάμ, το οποίο απέστειλε μισό εκατομμύριο τόνους περισσότερο από το σιτάρι εκείνο το έτος.

Μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τις πωλήσεις ρυζιού της Ταϊλάνδης, καθώς οι πελάτες αποκτούν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, είπε ο κ. Chookiat.

Το ταϊλανδέζικο ρύζι διαπραγματεύεται περίπου 20 δολάρια ανά τόνο υψηλότερα από παρόμοιες βιετναμέζικες ποιότητες. «Τα τελευταία δύο χρόνια, οι άνθρωποι απλώς αγόραζαν ό,τι ήταν το φθηνότερο», είπε. «Αλλά τώρα έχουν περισσότερη δύναμη να επιλέξουν καλύτερης ποιότητας ρύζι, ακόμα κι αν είναι ελαφρώς πιο ακριβό».

Το Βιετνάμ εξήγαγε 6,24 εκατομμύρια τόνους ρυζιού το 2021.