Export News

7)Ηνωμένο Βασίλειο: Οι εξαγωγές τυριών στην ΕΕ αντιμετωπίζουν μεγάλη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις

Ορισμένες  εξαγωγές τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ κινδυνεύουν να σταματήσουν λόγω των «διαφορετικών ερμηνειών» σχετικά με τα αναθεωρημένα πιστοποιητικά υγείας εξαγωγών (EHCs) του μπλοκ, προειδοποίησε η τυροκόμος Lye Cross Farm.

Η νέα γραφειοκρατία απαιτούσε από τους εξαγωγείς «να αποδείξουν την κατοικία της αγελάδας για να μπορέσει ο κτηνίατρος να εγκρίνει ένα EHC», δήλωσε ο διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ του προμηθευτή με έδρα το Μπρίστολ, Ben Hutchins – δημιουργώντας ένα δυνητικά δυσεπίλυτο δίλημμα για τους εξαγωγείς τυριού .

«Δυστυχώς το EHC επιτρέπει στον παραγωγό να επιλέξει μόνο ένα πλαίσιο που λέει ότι το ζώο είτε κατοικεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για 90 ημέρες, είτε έχει εισαχθεί από την ΕΕ είτε έχει εισαχθεί από εγκεκριμένη τρίτη χώρα – δεν μπορείτε να σημειώσετε περισσότερο από ένα», είπε ο Hutchins.

Η διαδικασία συνεπάγεται ελέγχους από κτηνιάτρους στο λιμάνι εισόδου στην ΕΕ – μια απαίτηση που ώθησε άλλους εξαγωγείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον τομέα του κρέατος , να καλέσουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμφωνήσει σε μια κτηνιατρική συμφωνία με την ΕΕ για την εξομάλυνση ορισμένων θέσεων.

«Εάν έχετε ένα κοπάδι με μείγμα προέλευσης ή προμηθευτές με μείγμα, τότε ο κτηνίατρος δεν μπορεί να ολοκληρώσει το EHC και δεν θα μπορούμε να κάνουμε  εξαγωγές στην ΕΕ», είπε ο Hutchins.

«Πουλάμε τυρί ηλικίας έως δύο ετών, επομένως θα πρέπει να επανεξετάζουμε κάθε φάρμα προμήθειας και όλες τις αγορές βοοειδών τους για τα δύο χρόνια πριν από την εξαγωγή, από πού προέρχονται και εάν το γάλα έχει χρησιμοποιηθεί εντός 90 ημερών από την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Οι εξαγωγείς ψαριών και γαλακτοκομικών παραπονέθηκαν ότι οι νέοι EHC, οι οποίοι εισήχθησαν τον Ιανουάριο, δημοσιεύθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και ερμηνεύονταν διαφορετικά ανάλογα με τους υπαλλήλους και τους κτηνιάτρους που βρίσκονταν σε υπηρεσία στα συνοριακά σημεία ελέγχου στην ήπειρο.

Τα προβλήματα οδοντοφυΐας ώθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ να επιτρέψουν τη χρήση των παλαιών EHC μέχρι τον Απρίλιο.

«Ήταν πολύ χρήσιμο μέχρι τώρα», είπε ο Hutchins για τη συμφωνία να αποδεχτεί τις παλιές πιστοποιήσεις.

Αλλά εάν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν για παράταση ή περαιτέρω αναθεώρηση των νέων πιστοποιήσεων, τότε το εμπόριο μπορεί να σταματήσει, προειδοποίησε.

«Δεν μπορώ να δω κανέναν να μπορεί να εξάγει », είπε ο Hutchins. “Σύντομα θα λάβουμε παραγγελίες για παράδοση τον περασμένο Απρίλιο και ενδέχεται να μην είμαστε σε θέση να παρέχουμε επαρκή στοιχεία στους κτηνιάτρους που θα τους επιτρέψουν να εγκρίνουν τα νέα EHC.”

«Όλα έχουν διαφορετικές ερμηνείες», είπε ο Hutchins σχετικά με τις απαιτήσεις στα σύνορα στα κράτη μέλη της ΕΕ. «Τα BCP [συνοριακοί σταθμοί ελέγχου] εξακολουθούν να μαθαίνουν», είπε. «Ερχονται νέοι κανόνες και το κάνουν δύσκολο».