FYI

1)Πλάνα έκτακτης ανάγκης για ελληνικές επιχειρήσεις λόγω πολέμου

Η μία μετά την άλλη οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν έκθεση στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας μέσω εξαγωγών – εισαγωγών,  είτε δραστηριοποιούνται απευθείας στις δύο χώρες, με θυγατρικές εταιρείες, καταρτίζουν πλάνα έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και αναταράξεις.

Μετά τις απαντήσεις εισηγμένων αλευροβιομηχανιών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ότι αναζητούν εναλλακτικές αγορές για εισαγωγή σιτηρών, η εταιρεία επαγγελματικών ψυγείων Frigoglass γνωστοποίησε στοιχεία για το βαθμό έκθεσής της στις δύο αγορές.

Η εισηγμένη εταιρεία, όπως σημειώνει, λειτουργεί μονάδα παραγωγής επαγγελματικής ψύξης στη Ρωσία μέσω της θυγατρικής Frigoglass Eurasia LCC, η οποία αποτελεί το 20% του ενεργητικού του ομίλου το 2021. Οι  αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελούν το 14,5% και το 2,4% των πωλήσεων του ομίλου αντίστοιχα, σύμφωνα με τα μη ελεγμένα στοιχεία του 2021. Η θυγατρική στη Ρωσία είχε επίσης σημαντικές εξαγωγές σε άλλες χώρες και σε θυγατρικές του ομίλου το 2021, καθώς λειτουργεί ως κύρια μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη μετά το περιστατικό πυρκαγιάς στο εργοστάσιό της εταιρείας στη Ρουμανία τον Ιούνιο του 2021.

Επίσης η Frigoglass ενημερώνει ότι αγοράζει το 23% των πρώτων υλών από τη Ρωσία και ότι «εργάζεται ώστε να εκτιμήσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. στη θυγατρική της και στον κλάδο της Επαγγελματικής Ψύξης».

Οπως παραδέχεται, «επί του παρόντος, έχουμε αντιμετωπίσει περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζονται με τις μετακινήσεις των προϊόντων και την εισαγωγή πρώτων υλών» και ενημερώνει ότι «εξετάζουμε και καταρτίζουμε πλάνα για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας». Τέλος η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι αναπτύσσει πλάνα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πιθανής επιβολής νέων περιορισμών, καθώς διατηρεί πιστωτικές γραμμές με διεθνείς και κρατικές τράπεζες στη Ρωσία.