Good News

13)Ήπια ανοδικά οι ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη καθώς οι παγκόσμιες αγορές συνεχίζουν να ανακάμπτουν από τις βαριές απώλειες που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία των τιμών του πετρελαίου εν αναμονή των ανακοινώσεων των ηγετών της Ε.Ε. από τη Σύνοδο Κορυφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, την ασφάλεια και την άμυνα, την ενέργεια, οικονομικά ζητήματα, την COVID-19 και τις εξωτερικές σχέσεις, ενώ στην πρώτη ημέρα της συνόδου θα συμμετάσχει μαζί με τους ηγέτες της Ε.Ε. και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν ήδη συμφωνήσει για τη σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό. Μια συμφωνία στη Σύνοδο για τον άμεσο τερματισμό των εισαγωγών από τη Ρωσία, όπως έχουν ήδη κάνει ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, δεν φαίνεται πολύ πιθανή, λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Ευρώπης στα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα και της απουσίας εναλλακτικών που θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό.

Η Σύνοδος αναμένεται να καταλήξει και σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς και στην αυστηροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει μικρά κέρδη 0,2% στις 459,49 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,3% στις 14.513,42 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται με μικρά κέρδη 0,1% στις 6.667,65 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,3% στις 7.496,86 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό 30 ετών τον Φεβρουάριο, στο 6,2%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται σε ποσοστό 0,2%.