Greek news

1)Ελλάδα: Υποχρεωτική δήλωση στοκ για γεωργικά είδη και τρόφιμα

Τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπει την υποχρέωση επιχειρήσεων να δηλώνουν τα αποθέματα σε συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Η υποχρέωση αφορά σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «Μέσα στο τοπίο αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο, μετά την πανδημία του κορωνοϊού και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μεταξύ άλλων, προκαλεί διαταράξεις στις αγορές του αγροδιατροφικού τομέα προτάσσεται η διαφύλαξη της σταθερότητας, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια».

Οι επιχειρήσεις με την συγκεκριμένη τροπολογία καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά (μέσω του συνδέσμου gov.gr) την ποσότητα, την χώρα προέλευσης, την τοποθεσία αποθήκευσης, και τα στοιχεία τους. Η δήλωση θα πρέπει να γίνει εντός δύο ημερών. Μη υποβολή ή ανακριβής υποβολή στοιχείων θα έχει σαν αποτέλεσμα κατάσχεση των προϊόντων και επιβολή προστίμου από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Διαβάστε την τροπολογία (εδώ)