Export News

6)Η Ινδία θα περιορίσει τις εξαγωγές ζάχαρης

Η Ινδία σχεδιάζει να περιορίσει τις εξαγωγές ζάχαρης για πρώτη φορά σε έξι χρόνια για να αποτρέψει την άνοδο των εγχώριων τιμών και θα μπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές αυτής της σεζόν σε 8 εκατομμύρια τόνους, ανέφεραν κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές στο Reuters. Μια ανακοίνωση θα μπορούσε να έρθει στις αρχές του επόμενου μήνα, όπως είπαν.

Οι μετοχές των παραγωγών ζάχαρης υποχώρησαν στις ειδήσεις, με τις Dhampur Sugar Mills DAMS.NS και Balrampur Chini BACH.NS να πέφτουν κατά 5% έκαστη και την Dwarikesh Sugar DWAR.NS να χάνει 6%.

«Η παραγωγή ζάχαρης θα κάνει ρεκόρ, αλλά τα αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα λόγω των εξαγωγών. Οι ανεξέλεγκτες εξαγωγές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σπανιότητα και οι τοπικές τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση του θέματος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δύο από τις τρεις πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει ανώτατο όριο 8 εκατομμυρίων, ενώ ένας αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση διερευνά επίσης την επιλογή επιβολής εισφοράς στις εξαγωγές για να αποθαρρύνει τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα για σχολιασμό.

Ένα ανώτατο όριο των 8 εκατομμυρίων τόνων για την περίοδο εμπορίας έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε de facto απαγόρευση των εξαγωγών από τον Μάιο, καθώς οι αντιπρόσωποι λένε ότι οι μύλοι έχουν ήδη συρρικνωθεί για εξαγωγή 7 εκατομμυρίων τόνων μέχρι στιγμής.

Με βάση τις συμφωνίες του Μαρτίου για περίπου 1 εκατομμύριο τόνους εξαγωγών, εκτιμούν ότι τα ελαιοτριβεία θα μπορούσαν να υπογράψουν συμβόλαια για άλλο 1 εκατομμύριο τόνους τον Απρίλιο, αφού οι παγκόσμιες τιμές της λευκής ζάχαρης LSUc1, SBc1 εκτινάχθηκαν σε υψηλό 5 ετών την περασμένη Πέμπτη.

Η χαμηλότερη παραγωγή στον κορυφαίο παραγωγό Βραζιλία και οι σταθερές τιμές πετρελαίου που ενθαρρύνουν τα εργοστάσια να παράγουν περισσότερη αιθανόλη με βάση το ζαχαροκάλαμο έχουν ωθήσει τα παγκόσμια κέρδη. Οι περιορισμοί των εξαγωγών από την Ινδία, τον Νο. 2 εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο, πιθανότατα θα ανέβαζαν περαιτέρω τις τιμές.

Προηγούμενες προβλέψεις υπολόγιζαν ότι τα εγχώρια αποθέματα ζάχαρης από την 1η Οκτωβρίου θα μπορούσαν να μειωθούν σε χαμηλό πενταετίας των 6,8 εκατομμυρίων τόνων λόγω των εξαγωγών ρεκόρ, αλλά αυτές οι προβλέψεις φαίνονται πλέον αισιόδοξες μετά την άνοδο των παγκόσμιων τιμών ζάχαρης.

«Το Νέο Δελχί επιθυμεί να ξεκινήσει τη νέα σεζόν με αποθέματα ανοίγματος 6 έως 7 εκατομμυρίων τόνων, που είναι αρκετό για να καλύψει τη ζήτηση τριμήνου Δεκεμβρίου», δήλωσε ένας αξιωματούχος του κλάδου.

Η ζήτηση συνήθως αυξάνεται κατά τη διάρκεια του τριμήνου του Δεκεμβρίου λόγω γάμων και φεστιβάλ όπως το Diwali και το Dussehra.

Οποιεσδήποτε περιορισμοί στις εξαγωγές ζάχαρης θα ήταν οι πρώτοι από τότε που η Ινδία επέβαλε φόρο 20% το 2016 και θα αντιπροσώπευε το πρόβλημα μιας κυβέρνησης που μέχρι πέρυσι παρείχε επιδοτήσεις σε εργοστάσια που δυσκολεύονταν να πληρώσουν ζαχαροκάλαμο στους αγρότες λόγω των αποθεμάτων ρεκόρ.

Ωστόσο, οι εξαγωγές άνω των 14 εκατομμυρίων τόνων σε δύο χρόνια σημαίνουν τώρα ότι οι προτεραιότητες του Νέου Δελχί έχουν στραφεί στην παραγωγή αρκετής ζάχαρης για την κάλυψη της τοπικής ζήτησης.

«Η κυβερνητική πολιτική είναι ξεκάθαρη. Παράγετε αρκετή ζάχαρη για να ικανοποιήσετε την τοπική ζήτηση και παράγετε όσο το δυνατόν περισσότερη αιθανόλη από το πλεόνασμα ζαχαροκάλαμου. Μην βασίζεστε στις εξαγωγές καθώς οι παγκόσμιες τιμές είναι ασταθείς», είπε ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Η κυβέρνηση ανησυχεί φυσικά και για τον πληθωρισμό των τροφίμων καθώς οι τιμές βασικών αγαθών όπως τα βρώσιμα έλαια και τα δημητριακά αυξάνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ένας αντιπρόσωπος μιας παγκόσμιας εμπορικής εταιρείας με έδρα τη Βομβάη.

Στο παρελθόν, η κυβέρνηση ντρεπόταν να εισάγει ζάχαρη σε υψηλότερες τιμές αφού εξήγαγε ποσότητες ρεκόρ, είπε ο έμπορος, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πίστευε ότι η κυβέρνηση θα ήταν επιφυλακτική όσον αφορά τις εισαγωγές τώρα εάν το χρειαζόταν πραγματικά.