Export News

2)Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας “παγώνουν”, καθώς οι σιδηρόδρομοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν

Οι σιδηρόδρομοι της Ουκρανίας παλεύουν με ανεκτέλεστα δρομολόδια γεμάτα από σιτηρά στα δυτικά σύνορα της χώρας καθώς οι έμποροι αναζητούν εναλλακτικές οδούς εξαγωγής μετά την εισβολή της Ρωσίας που απέκλεισε τα κύρια λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε το Σάββατο η αναλυτής APK -Inform.

Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο τη σεζόν 2020/21, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών, με τα περισσότερα από τα εμπορεύματά της να αποστέλλονται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Όμως, καθώς ο πόλεμος μαίνεται σε μεγάλο μέρος της ακτής, οι έμποροι προσπαθούν να μεταφέρουν περισσότερα σιτηρά σιδηροδρομικώς.

Η APK -Inform είπε ότι οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι είχαν ανοίξει 12 τερματικούς σταθμούς για τους εμπόρους, αλλά τα βαγόνια είχαν εφεδρικά και οι σιδηρόδρομοι θα χρειάζονταν δύο ή τρεις εβδομάδες για να τα επεξεργαστούν και να τα στείλουν στους καταναλωτές.

“Οι έμποροι συνεχίζουν να αναζητούν τη δυνατότητα ανακατεύθυνσης των εξαγωγών στην ΕΕ σιδηροδρομικώς ή μέσω ρουμανικών λιμανιών, αλλά τα βασικά εμπόδια παραμένουν η περιορισμένη ικανότητα logistics εύρους ζώνης και το υψηλό κόστος της”, ανέφερε η APK -Inform.

Ανέφερε ότι το κόστος παράδοσης ουκρανικών σιτηρών στο λιμάνι της Κωνστάντζας της Ρουμανίας ήταν 120-150 ευρώ (133-166 $) ανά τόνο. Πριν από τον πόλεμο, οι έμποροι πλήρωναν περίπου 40 δολάρια για τη μεταφορά σιτηρών στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Αναλυτές είπαν ότι η Ουκρανία, η οποία είχε εξάγει 43 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από την αρχή της σεζόν τον Ιούλιο έως την εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να εξάγει μόνο περίπου 1 εκατομμύριο τόνους τους επόμενους τρεις μήνες, λόγω δυσκολιών υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Πριν από τον πόλεμο, η κυβέρνηση προέβλεψε ότι οι εξαγωγές σιτηρών θα μπορούσαν να φτάσουν τους 65 εκατομμύρια τόνους αυτή τη σεζόν.

Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας. Οι δυτικές χώρες τον αποκαλούν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

($1 = 0,9047 ευρώ)