World news

10)Έρευνα Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα για τις επιπτώσεις της πρόσφατης επιδημιολογικής έξαρσης της COVID-19 στην λειτουργία των επιχειρήσεων

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 29-30.3.2022 και σε αυτήν συμμετείχαν 167 επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου.

Τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας έχουν ως εξής:

  • Το 99% των επιχειρήσεων υπέστησαν διαφόρων ειδών αρνητικές συνέπειες, από την πρόσφατη επιδημιολογική έξαρση της COVID-19 στην Κίνα.
  • Το 65% των παραγωγικών επιχειρήσεων επιβράδυναν ή ελάττωσαν την παραγωγή τους, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, αδυναμίας προμήθειας πρώτων υλών ή περιορισμών της κυκλοφορίας των πολιτών, από τις τοπικές Αρχές. Μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε 82%.
  • Το 57% των επιχειρήσεων αντιμετώπισαν προβλήματα στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, λόγω των στρεβλώσεων στα μεταφορικά και ναυτιλιακά δίκτυα που προκάλεσε η πρόσφατη επιδημιολογική έξαρση της COVID-19. Μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων, το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε σε 88%.
  • Το 54% των επιχειρήσεων αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τα ετήσια έσοδά τους, το 2022, ενώ επιπλέον 38% θεωρούν ότι είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθούν οι συναφείς επιπτώσεις της επιδημιολογικής έξαρσης της COVID-19.
  • Το 29% των επιχειρήσεων καθυστερούν την υλοποίηση προγραμματισμένων επενδύσεων. Πλην τούτων, 17% των επιχειρήσεων προέβησαν σε περικοπές του επενδυτικού τους προγραμματισμού, ενώ 30% δήλωσαν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της επιδημιολογικής έξαρσης της COVID-19 στα επενδυτικά τους σχέδια. Πέραν τούτων, 49% των επιχειρήσεων πρόκειται να προβούν σε περικοπές του επενδυτικού τους σχεδιασμού, εάν οι τρέχοντες περιορισμοί παραμείνουν ως έχουν, κατά το προσεχές έτος.
  • Το 81% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι η διαχείριση της πανδημίας COVID-19 από τις αρμόδιες εθνικές και τοπικές Αρχές έχει επηρεάσει αρνητικά τις δυνατότητές τους να προσελκύσουν ή και να διατηρήσουν κατηρτισμένο εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες. Μάλιστα το 35% αυτών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί συναφώς «σε μεγάλο βαθμό» έως και «σε σοβαρό βαθμό».
  • Το 51% των επιχειρήσεων δηλώνουν ικανοποιημένες από τις κινεζικές προσπάθειες ελέγχου της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19. Παρά ταύτα, το 77% αυτών δηλώνουν μη ικανοποιημένες από την χρονική διάρκεια των υγειονομικών απομονώσεων, ενώ το 69% δηλώνουν μη ικανοποιημένες από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός Κίνας.

Η έρευνα έχει αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του Επιμελητηρίου και, ειδικότερα, στην ιστοσελίδα: https://www.amchamchina.org/covid-19-joint-survey-reveals-business-impact-of-latest-outbreak/?utm_source=bulletin&utm_campaign=new-flash-survey-on-covid-impact%2C-leadership-development-program-launch-%26-more&utm_medium=email.