Export News

5)Οι εξαγωγές αστακών της Νέας Ζηλανδίας επωφελούνται από την αναβαθμισμένη ΣΕΣ με την Κίνα παρά το COVID-19

Οι εξαγωγείς αστακών της Νέας Ζηλανδίας είναι αισιόδοξοι για τις εξαγωγές στην Κίνα μετά την COVID-19, οι οποίες ενισχύονται από μια αναβαθμισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα.

«Είμαστε σίγουρα αισιόδοξοι για τις εξαγωγές μετά την COVID-19, καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές επιστρέφουν στα εστιατόρια και απολαμβάνουν να γιορτάζουν ξανά μαζί», δήλωσε στο Xinhua ο γενικός διευθυντής της Fiordland Lobster Company, Andrew Harvey, την Τρίτη.

Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ζωντανών αστακών της Νέας Ζηλανδίας. Ο Χάρβεϊ σημείωσε ότι η Χρυσή Εβδομάδα της Εθνικής Ημέρας της Κίνας τον Οκτώβριο είναι πάντα ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στο ημερολόγιο για τις εξαγωγές αστακού.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι και φέτος, αν το επιτρέψει ο COVID-19», είπε ο Χάρβεϊ. Η εταιρεία του ξεκίνησε την εξαγωγή αστακού στην Κίνα τη δεκαετία του 1990.

Ένα πρόσφατο καλό νέο για τον εξαγωγικό τομέα της Νέας Ζηλανδίας είναι το πρωτόκολλο για την αναβάθμιση της ΣΕΣ Κίνας-Νέας Ζηλανδίας που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη.

Η αναβαθμισμένη ΣΕΣ διευκολύνει τις εξαγωγές στην Κίνα και μειώνει το κόστος συμμόρφωσης για τους εξαγωγείς της Νέας Ζηλανδίας αντιμετωπίζοντας μια σειρά από μη δασμολογικά ζητήματα, όπως όριο έξι ωρών στον εκτελωνισμό ευπαθών εμπορευμάτων και κατάλληλη αποθήκευση ενόσω εκκρεμεί η αποδέσμευση.

“Αυτό θα δώσει στους εξαγωγείς της Νέας Ζηλανδίας, ειδικά στους εξαγωγείς φρέσκων θαλασσινών και φρούτων, περισσότερη εμπιστοσύνη ότι το φορτίο τους θα υποβληθεί σε επεξεργασία με ελάχιστη καθυστέρηση και θα μειώσει την αλλοίωση, γεγονός που θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα”, δήλωσε ο Huang Yuefeng, οικονομικός και εμπορικός σύμβουλος των Κινέζων. πρεσβεία στη Νέα Ζηλανδία, είπε στο Xinhua.

Τα τελευταία δύο χρόνια η πανδημία του COVID-19 οδήγησε σε συχνές διακοπές και προκλήσεις για τις εξαγωγές αστακού, είπε ο Χάρβεϊ.

«Ευτυχώς, οι κυβερνήσεις της Νέας Ζηλανδίας και της Κίνας χειρίστηκαν αρκετά καλά και οι δύο τον COVID-19, επομένως η συνολική επιχείρηση μπόρεσε να συνεχίσει τις προκλήσεις», είπε ο Χάρβεϊ, προσθέτοντας ότι τόσο οι εξαγωγείς της Νέας Ζηλανδίας όσο και οι Κινέζοι εισαγωγείς έχουν εμπειρία στον χειρισμό του COVID-19. σχετικές συνθήκες.

Η αλιεία αστακών στη Νέα Ζηλανδία είναι πολύ υγιής και η ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές είναι καλή όταν τα εστιατόρια είναι ανοιχτά, “άρα χρειάζεται απλώς να διαχειριστούμε τις προκλήσεις που σχετίζονται με τον COVID. Αυτά είναι απρόβλεπτα”, είπε ο Χάρβεϊ.

Είναι έτοιμοι να αντιδράσουν γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να συνεργαστούν στενά με τους Κινέζους πελάτες εισαγωγείς τους, είπε.

Η βιομηχανία εξαγωγής αστακών βράχου της Νέας Ζηλανδίας εκτιμάται σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (περίπου 205 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) ετησίως, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Νέας Ζηλανδίας για αστακούς, είπε ο Χάρβεϊ, σημειώνοντας ότι οι πλούσιοι καταναλωτές αστακού προέρχονται κυρίως από πόλεις της νότιας Κίνας, όπως το Shenzhen και το Guangzhou, όπου η κατανάλωση θαλασσινών είναι παραδοσιακά μεγάλη.

Ελικόπτερα και μονωμένα φορτηγά χρησιμοποιούνται για να πετάξουν ζωντανούς αστακούς από τις αποθήκες σε ένα από τα εργοστάσια συσκευασίας εξαγωγών της εταιρείας στη Νέα Ζηλανδία, προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκοι οι αστακοί, είπε. «Οι αστακοί δεν μπορούν να εκτραφούν τεχνητά και πρέπει να αλιεύονται σε απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές».