Export News

9)Η Ινδία απαγορεύει τις εξαγωγές σιταριού παντού εκτός από τις «ευάλωτες χώρες»

Η Ινδία έχει ενταχθεί στο αυξανόμενο κύμα προστασίας των τροφίμων και απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού εν μέσω ανόδου των τοπικών τιμών και ενός σοβαρού καύσωνα που απειλεί να πλήξει την παραγωγή. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απαγορεύει τις εξαγωγές σιταριού για τη «διαχείριση της συνολικής επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας», αν και θα εξακολουθεί να επιτρέπει τις αποστολές με τις υπάρχουσες πιστωτικές επιστολές και θα επιτρέπει στις χώρες που χρειάζονται σιτάρι «να καλύψουν τις ανάγκες τους σε επισιτιστική ασφάλεια ” να υποβάλει αίτηση στην κυβέρνηση για εξαίρεση.

Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, η Αίγυπτος έχει πληγεί σκληρά από την έλλειψη σιτηρών που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Συνήθως προμηθεύουμε βόρεια του 80% των εισαγωγών σιταριού μας από τις δύο χώρες και αντιμετωπίζουμε τουλάχιστον μια πρόσθετη επιβάρυνση 15 δισεκατομμυρίων EGP στον δημοσιονομικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους ως αποτέλεσμα των σπειροειδών τιμών των σιτηρών. Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με πολλούς άλλους παραγωγούς σιταριού, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, η οποία προστέθηκε στον επίσημο κατάλογο προμηθευτών τον περασμένο μήνα.

«Υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ Ινδίας και Αιγύπτου στα υψηλότερα επίπεδα για να συμμετάσχουν στις εξαιρέσεις αυτής της απόφασης», είπε ο επικεφαλής της Αρχής Καραντίνας του Υπουργείου Γεωργίας, Ahmed El Attar. «Υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον πρεσβευτή μας στο Νέο Δελχί».

Το Νέο Δελχί λέει ότι θα βοηθήσει όσους το χρειάζονται περισσότερο: Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, η Ινδία «δεσμεύεται να καλύψει τις απαιτήσεις επισιτιστικής ασφάλειας της Ινδίας, των γειτονικών και άλλων ευάλωτων αναπτυσσόμενων χωρών που επηρεάζονται αρνητικά από τις ξαφνικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά σιταριού και δεν είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε επαρκή αποθέματα σιταριού», ανέφερε η κυβέρνηση.

Το πρώτο μας φορτίο ινδικού σιταριού θα μπορούσε σύντομα να κατευθυνθεί προς την Αίγυπτο , σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο δήλωσε χθες ότι η αποστολή των 55 χιλιάδων τόνων είχε περάσει από έλεγχο από αξιωματούχους του υπουργείου που στάλθηκαν στην Ινδία.

Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να βρούμε νέους προμηθευτές: Η κυβέρνηση έχει συνομιλίες με τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και τη Γαλλία και εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αγοράς προμηθειών από το Μεξικό και το Πακιστάν .

Ανεξάρτητα από το εάν επιτρέπεται στην Αίγυπτο να συνεχίσει να αγοράζει σιτάρι, η απαγόρευση της Ινδίας θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων , η οποία βρίσκεται ήδη υπό πίεση λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των έντονων καιρικών συνθηκών σε βασικές χώρες παραγωγής.

 Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού είναι πιθανό να μειωθεί για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου εμπορίας , σύμφωνα με την πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (pdf) που δημοσιεύτηκε. Η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 4,5 εκατ. τόνους φέτος σε 774,8 εκατ. τόνους λόγω της ασθενέστερης συγκομιδής στην Ουκρανία, την Αυστραλία και το Μαρόκο, ανέφερε. Η παραγωγή σιταριού της Ουκρανίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 35% σε 21,5 εκατ. τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η G7 αναζητά τρόπους για να βγάλει το ουκρανικό σιτάρι από τη χώρα και να αμβλύνει την κλιμακούμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση, δήλωσε χθες η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, σύμφωνα με τους Financial Times . Μιλώντας μετά από μια τριήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη Γερμανία, ο Baerbock είπε ότι ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία εμποδίζει την εξαγωγή περίπου 25 εκατομμυρίων τόνων σιταριού. Στην τελική ανακοίνωσή της , η ομάδα είπε ότι θα «αντιμετωπίσει τις αιτίες και τις συνέπειες» της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης στη συνάντηση των υπουργών ανάπτυξης της G7, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Μαΐου .