World news

6) Ινδονησία: Η κυβέρνηση σκέφτεται την απαγόρευση των εξαγωγών βωξίτη και κασσίτερου φέτος

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές βωξίτη και κασσίτερου φέτος ως μέρος των προσπαθειών για την ανάπτυξη της κατάντη μεταλλευτικής βιομηχανίας, δήλωσε ένας υπουργός.

Η απαγόρευση αποτελεί ερμηνεία της οδηγίας του Προέδρου Joko Widodo για την ανάπτυξη της βιομηχανίας κατάντη και την οικοδόμηση μιας νέας βιομηχανίας βασισμένης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φιλική προς το περιβάλλον, δήλωσε ο Υπουργός Επενδύσεων/ Επικεφαλής του Επενδυτικού Συμβουλίου Συντονισμού (BKPM) Bahlil Lahadalia κατά τη διάρκεια του Road to G20. : Παρακολούθηση επενδυτικού φόρουμ στην Τζακάρτα την Τετάρτη.

«Θα σταματήσουμε να εξάγουμε βωξίτη και κασσίτερο στα τέλη του 2022», σημείωσε.

Πίστευε ότι η απαγόρευση των εξαγωγών ορυκτών θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της κατάντη βιομηχανίας που θα συνεισφέρει στο μέγιστο βαθμό στο εθνικό εισόδημα.

Η κυβέρνηση σταμάτησε επίσης τις εξαγωγές νικελίου.

Η απαγόρευση των εξαγωγών νικελίου έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για την αύξηση των εξαγωγών προϊόντων παραγώγων νικελίου, συμπεριλαμβανομένου του ανοξείδωτου χάλυβα, δήλωσε.

«Αυτό που συνέβη το 2022 είναι ότι οι εξαγωγές νικελίου έφτασαν μόνο τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ενώ οι εξαγωγές ανοξείδωτου χάλυβα από την κατάντη βιομηχανία είχαν εκτιναχθεί στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια», παρατήρησε.

Η απαγόρευση των εξαγωγών μεταλλευτικών και ορυκτών εμπορευμάτων είχε επίσης θετικό αντίκτυπο στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, ιδιαίτερα με την Κίνα.

“Στην πραγματικότητα, το έλλειμμα του εμπορίου μας με την Κίνα αυτή τη στιγμή δεν υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. (Πιστεύουμε) ότι το εμπορικό μας ισοζύγιο με την Κίνα θα καταγράψει πλεόνασμα το 2022 (λόγω) της συνεισφοράς από την κατάντη βιομηχανία νικελίου μας”, είπε. δηλωθείς.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Joko Widodo επιβεβαίωσε ότι το τολμηρό βήμα της κυβέρνησης να σταματήσει τις εξαγωγές πρώτων υλών εξόρυξης είχε θετικό αντίκτυπο στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, και έτσι, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την πολιτική.

“Η θαρραλέα κίνησή μας να σταματήσουμε (την εξαγωγή αργού μεταλλεύματος νικελίου) ήταν καρποφόρα. Ως εκ τούτου, θα σταματήσουμε τις εξαγωγές βωξίτη, χαλκού, κασσίτερου και ούτω καθεξής”, παρατήρησε ο πρόεδρος.