Export News

4)Οι εξαγωγές χάλυβα συνεχίζουν την πτωτική τάση, με πτώση 22% τον Απρίλιο

Παγκόσμια ύφεση, επιβράδυνση στις παραγγελίες, ανταγωνιστικές τιμές βασικοί λόγοι για την πτώση

Μετά από μια ανοδική πορεία το FY22, οι εξαγωγές χάλυβα από την Ινδία παρουσιάζουν πλέον έντονη πτώση, λόγω των παγκόσμιων υφεσιακών πιέσεων, των βραδύτερων παραγγελιών από βασικές αγορές και της ανταγωνιστικής τιμολόγησης. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 22 τοις εκατό σε ετήσια βάση τον Απρίλιο και για δεύτερο μήνα από τον Μάρτιο, όταν οι εξαγωγές τελικού χάλυβα μειώθηκαν κατά 8 τοις εκατό σε ετήσια βάση.

Η Ινδία εξήγαγε 743.000 τόνους τελικού χάλυβα τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με 952.000 τόνους την προηγούμενη περίοδο. Το FY22, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση σε 13,5 εκατομμύρια τόνους (mt). Υπήρξε μείωση 12 έως 42 τοις εκατό στις παραγγελίες τον περασμένο μήνα από χώρες όπως η Τουρκία, το Βέλγιο και το Νεπάλ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Χάλυβα, στα οποία έχει πρόσβαση η BusinessLine .

Ωστόσο, η τιμή που ελέγχεται από τα ινδικά ελαιοτριβεία αυξήθηκε γύρω στο 27% σε ετήσια βάση.

Επιβράδυνση σε βασικές αγορές

Τον Απρίλιο, οι εξαγωγές προς το Βέλγιο μειώθηκαν κατά 42% σε ετήσια βάση στους 76.900 τόνους. Ακολουθεί η Τουρκία, με πτώση 18%, στους 87.400 τόνους. Το Νεπάλ σημείωσε πτώση σχεδόν 12% στους 46.700 τόνους. Σε άλλες μεγάλες γεωγραφικές περιοχές μαζί, τα ινδικά ελαιοτριβεία παρουσίασαν πτώση 29 τοις εκατό στους 334.000 τόνους, δείχνουν τα στοιχεία.

Η Ιταλία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός τον Απρίλιο, με περίπου 130.500 τόνους, αύξηση 3,7%. ενώ το Βιετνάμ — ο μεγαλύτερος αγοραστής χάλυβα της Ινδίας το 22ο έτος — ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά με 67.000 τόνους.

Οι ινδικές προσφορές στην αγορά του Βιετνάμ έχουν επιβραδυνθεί εδώ και δύο μήνες καθώς οι τιμές στην περιοχή ήταν χαμηλότερες, λένε οι ιδιοκτήτες μύλου. «Υπάρχει κάποια επιβράδυνση στο Βιετνάμ, στην Τουρκία. Οι τιμές του χάλυβα και η ζήτηση στο Βιετνάμ μειώνονται εξαιτίας των οποίων οι παραγγελίες εξαγωγών συνεχίζουν να είναι αργές. Καθώς η Κίνα ανοίγει, ελπίζουμε ότι οι παραγγελίες θα βελτιωθούν», είπε μια εμπορική πηγή.

Επιπλέον, η ζήτηση χάλυβα επιβραδύνθηκε και στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, και φθηνότερες προσφορές από επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές στάθμισαν τις ινδικές εξαγωγές.

Κατηγορίες προϊόντων

Συνήθως, οι εξαγωγές τελικού χάλυβα της Ινδίας περιλαμβάνουν πλατέα και μη επίπεδα προϊόντα μαζί με κράματα και μη κράματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80% των εξαγωγών ήταν πλατέα προϊόντα, τα οποία μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σε 594.000 τόνους. Οι εξαγωγές κραμάτων, επίσης, μειώθηκαν 8 τοις εκατό στους 69.200 τόνους. Μεταξύ των πλατέων προϊόντων, οι εξαγωγές ρόλων/ταινιών θερμής έλασης μειώθηκαν πάνω από 14 τοις εκατό, ενώ οι εξαγωγές γαλβανισμένων λαμαρινών και ρόλων μειώθηκαν πάνω από 20 τοις εκατό.

Η παραγωγή τελικού χάλυβα αυξήθηκε κατά περίπου 1 τοις εκατό σε ετήσια βάση σε 9,38 εκατ. τόνους ενώ η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 1 τοις εκατό σε πάνω από 9 εκατ. τόνους.