World news

6)Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ενισχύουν τις εξαγωγές άνθρακα για να ενισχύσουν τον τοπικό προϋπολογισμό

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν ενισχύουν τις εξαγωγές άνθρακα στο Πακιστάν και έχουν αυξήσει τους δασμούς στις πωλήσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι, καθώς ο όμιλος στοχεύει να δημιουργήσει περισσότερα έσοδα από τον εξορυκτικό του τομέα, ελλείψει άμεσης ξένης χρηματοδότησης.

Η κίνηση έρχεται με τις παγκόσμιες τιμές του άνθρακα κοντά σε υψηλά ρεκόρ, αφού ο κορυφαίος εξαγωγέας Ινδονησίας επέβαλε απαγόρευση σοκ στις εξαγωγές νωρίτερα το 2022 και στη συνέχεια η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ωθώντας τις τιμές περαιτέρω.

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, κάτι που σημαίνει ότι η διεθνής οικονομική βοήθεια έχει στερέψει ακόμη και όταν η χώρα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση.

Το σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό κίνημα τώρα χρησιμοποιεί τους φυσικούς πόρους του για να επιβιώσει. Το στεριανό Αφγανιστάν έχει μεγάλα κοιτάσματα ορυκτών και ορυκτών καυσίμων, τα περισσότερα από αυτά αναξιοποίητα.

«Οι εξαγωγές άνθρακα έχουν αυξηθεί επειδή έχουμε ανοίξει το δρόμο για τους εμπόρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ahmad Wali Haqmal.

Είπε ότι οι αξιωματούχοι είχαν εισπράξει περίπου 3 δισεκατομμύρια Αφγανοί (33,80 εκατομμύρια δολάρια) σε τελωνειακά έσοδα από εξαγωγές άνθρακα αξίας άνω των 16 δισεκατομμυρίων Αφγανών τους τελευταίους έξι μήνες.

Εκτός από τις υψηλότερες πωλήσεις, ο φόρος στις εξαγωγές άνθρακα αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο 30% από 20%, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που είδε το Reuters, το περιεχόμενο της οποίας επιβεβαιώθηκε από τον Haqmal.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τον πρώτο ετήσιο προϋπολογισμό τους νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας ότι θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τα τοπικά έσοδα – ένα μεγάλο έργο για μια χώρα που εξαρτάται από ξένη βοήθεια τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο Χακμάλ είπε ότι οι εξαγωγές και τα έσοδα ήταν πολύ υψηλότερα από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ανατράπηκε καθώς οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στην εξουσία μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν πέρυσι.

Ο Khan Jan Alokozi, αξιωματούχος στο Εμπορικό και Επενδυτικό Επιμελητήριο του Αφγανιστάν (ACCI) είπε στο Reuters ότι πιστεύει ότι τα έσοδα έχουν επίσης αυξηθεί επειδή οι Ταλιμπάν είχαν εξαλείψει κάποια διαφθορά.

Ενώ το καθεστώς σχεδιάζει να αναθέσει συμβάσεις εξόρυξης για πολύτιμα ορυκτά, ο άνθρακας πληρώνει ήδη μερίσματα.

Τέσσερις τοπικές εταιρείες παράγουν άνθρακα, ως επί το πλείστον σε βόρειες επαρχίες, ενώ το Πακιστάν έχει αυξήσει τις εισαγωγές άνθρακα από το Αφγανιστάν, δήλωσε στο Reuters ο μουφτής Esmatullah Burhan, αναπληρωτής υπουργός ορυχείων και πετρελαίου.

Η εισαγωγή άνθρακα από το Αφγανιστάν θα μπορούσε να βοηθήσει το Πακιστάν να μειώσει το κόστος και την εξάρτηση από τις προμήθειες από τη Νότια Αφρική, η οποία αντιμετωπίζει υλικοτεχνικές προκλήσεις δεδομένης της υψηλότερης ζήτησης για καύσιμα από την Ευρώπη.

Το υπουργείο Εμπορίου του Πακιστάν δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Η Νότια Αφρική παρέχει επί του παρόντος σχεδόν τα τρία τέταρτα των αναγκών άνθρακα του Πακιστάν, κυρίως για τη νεοσύστατη βιομηχανία τσιμέντου της χώρας.
Ένας Πακιστανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το Πακιστάν αύξησε τις εισαγωγές άνθρακα από το Αφγανιστάν και θα μπορούσε να εισάγει έως και 500.000 τόνους το μήνα.

Ο αξιωματούχος είπε ότι λόγω της μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και των υψηλότερων διεθνών τιμών στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, το Πακιστάν δεν αγοράζει τόσο πολύ υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην αγορά spot.

Ο μηχανικός Asif Khan, Πακιστανός έμπορος άνθρακα που εισάγει άνθρακα από το Αφγανιστάν, είπε ότι η επιχείρηση πηγαίνει καλά, αλλά οι Αφγανοί έμποροι αύξησαν τις τιμές του άνθρακα όταν οι Ταλιμπάν αύξησαν τους φόρους.

Πηγή: Reuters