Export News

8)Νέα Ζηλανδία: Οι εξαγωγές κόκκινου κρέατος σημειώνουν ρεκόρ τον Απρίλιο, αλλά οι αγορές αποδεικνύονται ασταθείς

Οι εξαγωγές κόκκινου κρέατος της Νέας Ζηλανδίας σημείωσαν ρεκόρ τον Απρίλιο, ωστόσο η συνεχιζόμενη αστάθεια στην Κίνα δείχνει “ισχυρούς ανέμους” τους επόμενους μήνες, λέει η Ένωση Βιομηχανίας Κρέατος (MIA).

Η Νέα Ζηλανδία εξήγαγε προϊόντα αξίας 999,6 εκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο, σημειώνοντας αύξηση 16% τον Απρίλιο του 2021, με την αξία των συνολικών εξαγωγών να αυξάνεται στις περισσότερες μεγάλες αγορές.

Η Sirma Karapeeva, διευθύνουσα σύμβουλος της MIA, δήλωσε ότι ενώ οι εξαγωγές κόκκινου κρέατος συνέχισαν να έχουν καλές αποδόσεις, υπήρξε κάποια διακύμανση στη ζήτηση, ιδιαίτερα στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

«Η αξία των συνολικών εξαγωγών προς την Κίνα μειώθηκε κατά έξι τοις εκατό σε ετήσια βάση. Μικρή πτώση σημειώθηκε επίσης στον όγκο των εξαγωγών τόσο του πρόβειου κρέατος όσο και του βοείου κρέατος. Η μείωση του πρόβειου κρέατος οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, με τις εξαγωγές βοείου κρέατος προς τις ΗΠΑ επίσης να μειώνονται.

«Ενώ ήταν ακόμη κάτω από τα προ-COVID-19 επίπεδα, οι όγκοι των συνολικών εξαγωγών πρόβειου κρέατος προς την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυξημένοι σε σύγκριση με τα δύο τελευταία χρόνια. Οι προκλήσεις της ναυτιλίας συνεχίζουν να επηρεάζουν τις εξαγωγές με ψύξη του Ηνωμένου Βασιλείου».

Παρά τη μείωση των όγκων, με το πρόβειο κρέας μειωμένο κατά έξι τοις εκατό και το βόειο κρέας κατά 4 τοις εκατό, η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021 με το πρόβειο κρέας (35.553 τόνοι) αυξήθηκε κατά οκτώ τοις εκατό στα 408 εκατομμύρια δολάρια και το βόειο κρέας (41.350 τόνοι) 25 τοις εκατό στα 414 εκατομμύρια δολάρια.

Η αξία των συνολικών εξαγωγών πρόβειου κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο (52,3 εκατομμύρια δολάρια) ήταν η υψηλότερη από ό,τι ήταν τον Απρίλιο εδώ και πολλά χρόνια.

Η κ. Karapeeva είπε ότι αυτό θα ήταν υψηλότερο εάν οι εξαγωγές με απλή ψύξη ήταν στα κανονικά τους επίπεδα.

Ο Απρίλιος συνέχισε την τάση των ισχυρών εξαγωγών βοείου κρέατος στις άλλες αγορές της Βόρειας Ασίας, ιδίως στην Κορέα.

Η Νέα Ζηλανδία εξήγαγε βόειο κρέας αξίας ρεκόρ 131 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κορέα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους – έναντι 132 εκατομμυρίων δολαρίων που εξήχθησαν εκεί κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2021.

Ήταν επίσης ένας ακόμη δυνατός μήνας για τα συμπροϊόντα, με την αξία όλων των κατηγοριών να αυξάνεται και τη συνολική αξία να αυξάνεται κατά 14 τοις εκατό στα 178 εκατομμύρια δολάρια.