World news

9) Η απαγόρευση της Τανζανίας στις εξαγωγές ζώντων ζώων επιστρέφει μετά από μια ημέρα οργής

Η Τανζανία αντέστρεψε μια αμφιλεγόμενη απόφαση να άρει την απαγόρευση των εξαγωγών άγριας ζωής που προκάλεσε οργή στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Η απαγόρευση, που επιβλήθηκε το 2016, τέθηκε σε ισχύ για να προστατευθούν τα προστατευόμενα είδη ζώων και πτηνών της χώρας που αποστέλλονταν παράνομα στο εξωτερικό, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Το Σάββατο, ωστόσο, οι αρχές άγριας ζωής ανακοίνωσαν ότι άρουν την απαγόρευση για μια αρχική περίοδο έξι μηνών, από τις 6 Ιουνίου έως τις 5 Δεκεμβρίου, για να επιτρέψουν στους εμπόρους να «εκκαθαρίσουν τα αποθέματα ζώων» που δεν μπορούσαν να πουλήσουν βάσει της απαγόρευσης.

Την Κυριακή, ο υπουργός Τουρισμού Πίντι Τσανά επανέφερε την απαγόρευση, λέγοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη περαιτέρω διαβουλεύσεις.

«Υπήρξε μια ανακοίνωση που επέτρεπε την εξαγωγή άγριας ζωής, αλλά ως αρμόδια υπουργός, το σταμάτησα αμέσως», είπε.

«Δεν θα γίνουν εξαγωγές ζώντων ζώων καθώς διαβουλεύουμε περαιτέρω και μέχρι η κυβέρνηση να αποφασίσει διαφορετικά».

Η άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών άγριας ζωής της Τανζανίας προκάλεσε την οργή του κοινού

Η απόφαση για άρση της απαγόρευσης έχει προκαλέσει κατακραυγή στο διαδίκτυο, με πολλούς Τανζανούς να ζητούν την αναθεώρησή της.

“Λένε ότι οι Maasai είναι καταστροφικοί, εξ ου και η αναγκαστική έξωσή τους από το Ngorongoro! Αν με ρωτήσεις: Θέλουν τους Maasai εκτός προστατευόμενων περιοχών για να μπορούν να συλλάβουν/εξάγουν κατά βούληση – χωρίς αδιάκριτα βλέμματα”, έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

Η Τανζανία επιτρέπει σε κοινότητες ιθαγενών , όπως οι Μασάι, να ζουν σε ορισμένα εθνικά πάρκα. Τα τελευταία χρόνια η σχέση μεταξύ των κτηνοτρόφων και της άγριας ζωής έχει επιδεινωθεί. Αντιμέτωπη με έναν αυξανόμενο πληθυσμό και τα κοπάδια τους, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τους εκδιώξει από το καταφύγιο Ngorongoro Game Reserve.

Η ΜΚΟ Προστασίας του Οργανισμού WWF προειδοποίησε το Σάββατο ότι η χαλάρωση της απαγόρευσης θα μπορούσε να υπονομεύσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προστασία της άγριας ζωής, ιδίως ενθαρρύνοντας τη λαθροθηρία  που έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Γνωστό για τα πλούσια σε άγρια ​​ζωή εθνικά πάρκα και το ψηλότερο βουνό της Αφρικής, οι τουρίστες έρχονται στην Τανζανία για τα σαφάρι και τις παραλίες με λευκή άμμο στο αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης.

Το 2010, τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον 116 ζώα και 16 πτηνά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προστατευόμενων ειδών, είχαν εξαχθεί παράνομα από το αεροδρόμιο του Κιλιμάντζαρο στα βόρεια της χώρας με αεροπλάνο του Κατάρ.

Ανάμεσά τους υπήρχαν τουλάχιστον τέσσερις καμηλοπαρδάλεις, διάφορα είδη αντιλόπες, κεράτινοι και γύπες.