Greek news

3) ΕΒΕΠ «Σκοπός και στόχος η προώθηση εσωτερικών επενδύσεων»

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων αντισταθμίζονται εν μέρει από θετικές ενδείξεις στο μέτωπο του τουρισμού. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών της Eurostat για τον Μάιο εκτοξεύτηκε στο 10,7%, από 9,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο εθνικός πληθωρισμός σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σκαρφάλωσε στο 11,3% τον Μάιο. Τα ενεργειακά προϊόντα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 61%, με τα τρόφιμα και τα ποτά να αυξάνονται κατά 11%.
Οι εξαγωγές αγαθών είχαν σταθερή απόδοση το πρώτο τρίμηνο του 2022, φθάνοντας τα 11,43 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,8 δισ. ευρώ ή 32% σε ετήσια βάση, με τον πληθωρισμό να παίζει ρόλο. Η Ιταλία παραμένει ο κορυφαίος προορισμός με αγαθά 1,3 δισ. ευρώ και άνοδο 53,3%, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και την Κύπρο.
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ ανήλθε στις 108 μονάδες τον Μάιο, από 105,1 τον Απρίλιο, αποκλίνοντας από την πτωτική τάση σε ολόκληρη την ΕΕ. Βελτιωμένες συνθήκες αναμένονται σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση τον κατασκευαστικό τομέα. Ο δείκτης PMI της S&P Global για την Ελλάδα μειώθηκε από 54,8 τον Απρίλιο σε 53,8 τον Μάιο, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών που επιβραδύνουν την αύξηση των παραγγελιών πελατών.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ως συστημικός δανειστής βλέπει τον μέσο πληθωρισμό φέτος στο 8,5%, με κορύφωση τον Μάιο-Ιούνιο όταν αναμένεται να φτάσει στο 12%. Η τράπεζα βλέπει ισχυρές άμυνες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,5% και η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 11%. Η Wood & Company έχει προβλέψει ύφεση στην Ελλάδα και την ΕΕ προς τα τέλη του 2022 και το 2023, με τον πληθωρισμό να κορυφώνεται στο 19%. Στο βασικό σενάριο, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φαίνεται στο 3,1% το 2022, 2,5% το 2023 και 2% το 2024.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη έφθασαν σε υψηλά πολλών ετών καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν προς μια αυστηρότερη πολιτική της ΕΚΤ. Το ελληνικό 10ετές σημείο αναφοράς ξεπέρασε το 3,7% εντός της ημέρας, ενώ το 5ετές ήταν στο 2,47%.
Στα εγκαίνια της έκθεσης «Ποσειδώνια 2022» ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η χώρα μας αποδεικνύεται αληθινός πρωταθλητής των θαλασσών, αφού εδώ και δεκαετίες στέκεται σταθερά στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αλλά και πολύτιμος αιμοδότης της εθνικής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς προσφέρει το 7% του Α.Ε.Π. και 200.000 θέσεις εργασίας. Επίσης τόνισε πως η ελληνική ναυτιλία είναι πυλώνας για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας.
Το Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας συγκέντρωσε κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς εκπροσώπους υψηλού επιπέδου και από τις δύο χώρες για να συζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα σε τομείς που κυμαίνονται από ΑΠΕ, logistics, τεχνολογία και καινοτομία, μέχρι αγροδιατροφή και τουρισμό. Οι χώρες αναζητούν επίσης τρόπους για να ενισχύσουν τις εμπορικές σχέσεις και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.
Ο αγωγός IGB πρόκειται να ξεκινήσει δοκιμαστικές λειτουργίες την ερχόμενη εβδομάδα, με σκοπό την έναρξη πλήρους εμπορικής λειτουργίας στις αρχές Ιουλίου. Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου Μυτληναίου στη Βοιωτία πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Το σχέδιο αναβίωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αγοραστή την ONEX και την US International Development Finance Corporation. Προβλέπει άμεσες επενδύσεις 100 εκατ. δολαρίων για την επανεκκίνηση των εργασιών, έλαβε έγκριση από την Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας είπε σε συνέδριο στο ΕΒΕΠ για το μέλλον της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας ότι η νομοθεσία είναι καθ’ οδόν που θα επιτρέψει στα ναυπηγεία να χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές επενδύσεις για τους σκοπούς της ταχείας αδειοδότησης.
Η επέκταση του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά και οι εργασίες θα μπορούν να προχωρήσουν, αφού με τροποποίηση του νόμου ορίζεται η απαίτηση για στρατηγική έκθεση εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.
Μελέτη της HEMEXPO διαπίστωσε ότι οι Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού συνεισέφεραν 1,32 δισ. ευρώ στο εθνικό ΑΕΠ το 2020, που αντιστοιχεί στο 0,8% της οικονομίας. Ο κλάδος απασχολούσε 19.700 άτομα.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών πρόκειται να λάβει 60% περισσότερες πτήσεις από τις ΗΠΑ και 13% περισσότερες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με το 2019, με οκτώ ακόμη διεθνείς προορισμούς να προστίθενται στα δρομολόγια.
Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς αναμένει 750 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2022, εκ των οποίων το 66% θα είναι home porting. Συνολικά, 25 διαφορετικοί φορείς κρουαζιέρας θα επισκεφθούν την Ελλάδα φέτος, περισσότεροι από κάθε προηγούμενη χρονιά.
Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ολοκληρώσει μερικά έργα μέσα στο καλοκαίρι, όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η μονάδα αποθήκευσης στην Καβάλα. Θα πρέπει επίσης να ολοκληρώσει την Εγνατία Οδό και να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση της Αττικής Οδού.
Ο κλάδος των logistics στην Ελλάδα αύξησε τον κύκλο εργασιών του από 1,5 δισ. ευρώ σε 2,19 δισ. ευρώ μεταξύ 2015-2019, ενώ τα EBITDA στον κλάδο αυξήθηκαν κατά 72%, σύμφωνα με έκθεση της KPMG.
Η αρχική συμφωνία «East to Med Data Corridor» υπεγράφει μεταξύ του MENA HUB, θυγατρικής της Σαουδικής Αραβίας telco STC και της ελληνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA για την ανάπτυξη μιας καλωδιακής σύνδεσης δεδομένων οπτικών ινών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Στο έργο εκτιμώμενου κόστους 800 εκατ. ευρώ θα ενταχθούν η ελληνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΗ και ο κυπριακός πάροχος τηλεπικοινωνιών CYTA.
Ο Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής PQH, έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το πακέτο επισφαλών δανείων, ως κρατικός φορέας που είναι υπεύθυνος για την πώληση των δανείων από τράπεζες που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Το χαρτοφυλάκιο Ariadne έχει λογιστική αξία 5,2 δισ. ευρώ, με συνολική εκτός λογιστικής αξίας 13,9 δισ. ευρώ και η πώλησή του αναμένεται να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων, ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ, εκτινάχθηκε στο 3,44%, από 2,63% τον Μάρτιο και 2,38% τον Φεβρουάριο.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ