World news

6) Το Brexit θα κοστίσει στους εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου 470 λίρες το χρόνο, προβλέπει μελέτη

Η Βρετανία γίνεται μια πιο κλειστή οικονομία λόγω του Brexit, με επιζήμιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και τους μισθούς που θα αφήσουν τον μέσο εργαζόμενο 470 λίρες (577 $) ετησίως φτωχότερο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με πρόβλεψη μελέτης.

Η έκθεση συντάχθηκε από τον αναπληρωτή καθηγητή του London School of Economics, Swati Dhingra – ο οποίος θα ενταχθεί στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας τον Αύγουστο – και ερευνητές από το think tank Resolution Foundation, ανέφερε το Reuters.

Η πανδημία COVID-19, η οποία χτύπησε αμέσως μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2020, έχει περιπλέξει το έργο της ανάλυσης των επιπτώσεων του Brexit.

Οι νέοι εμπορικοί κανόνες μετά το Brexit που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021 δεν οδήγησαν σε επίμονη πτώση του βρετανικού εμπορίου με την ΕΕ σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, είπαν οι ερευνητές, σε αντίθεση με προηγούμενες προσδοκίες πολλών αναλυτών.

“Αντίθετα, το Brexit είχε πιο διάχυτο αντίκτυπο μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα και το άνοιγμα του Ηνωμένου Βασιλείου στο εμπόριο με ένα ευρύτερο φάσμα χωρών. Αυτό θα μειώσει τελικά την παραγωγικότητα και τους πραγματικούς μισθούς των εργαζομένων”, δήλωσε η οικονομολόγος του Resolution Foundation Sophie Hale.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε σε απάντηση στην έκθεση ότι επεξεργάζεται νέα νομοθεσία για την τόνωση της ανάπτυξης και ότι το εμπόριο με την ΕΕ είναι πλέον πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

«Από τότε που φύγαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχίσαμε να εκμεταλλευόμαστε νέες ευκαιρίες για να βελτιώσουμε τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μέσω σχεδίων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας», είπε ένας εκπρόσωπος.

Η Βρετανία δεν αντιμετωπίζει δασμούς στις εξαγωγές αγαθών στην ΕΕ, αλλά υπάρχουν μεγαλύτερα ρυθμιστικά εμπόδια.

Η έκθεση ανέφερε ότι το καθαρό αποτέλεσμα αυτών θα μειώσει την παραγωγικότητα σε ολόκληρη την οικονομία κατά 1,3% έως το 2030 σε σύγκριση με μια αμετάβλητη εμπορική σχέση – που μεταφράζεται σε πτώση 1,8% σε πραγματικούς όρους της ετήσιας αμοιβής 470 λιρών ανά εργαζόμενο.

Αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν καμία αξιολόγηση των επιπτώσεων των αλλαγμένων κανόνων μετανάστευσης.

Ο αντίκτυπος για ορισμένους τομείς θα είναι πολύ πιο έντονος. Η μικρή αλλά υψηλού προφίλ αλιευτική βιομηχανία της Βρετανίας – πολλά από τα μέλη της οποίας υποστήριζαν έντονα το Brexit – ήταν πιθανό να συρρικνωθεί κατά 30% λόγω των δυσκολιών στην εξαγωγή των φρέσκων αλιευμάτων της σε πελάτες της ΕΕ, αναφέρει η έκθεση.

Αντίθετα, αν και οι επαγγελματικές υπηρεσίες με υψηλή ρύθμιση, όπως τα χρηματοοικονομικά, οι ασφάλειες και το δίκαιο θα δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν πελάτες της ΕΕ, το μερίδιό τους στη βρετανική οικονομία ήταν πιθανό να μειωθεί μόνο κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 20,2%.