World news

2) Μεγάλες χώρες απαγορεύουν την εισαγωγή ρωσικού χρυσού

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιαπωνία επέβαλαν κυρώσεις στην εισαγωγή ρωσικού χρυσού σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν τα έσοδα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του πολέμου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Οι τέσσερις χώρες έλαβαν την απόφαση να απαγορεύσουν τις μεγαλύτερες εξαγωγές της Ρωσίας εκτός ενέργειας στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γερμανία την Κυριακή, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο G7 — Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία — πιθανότατα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ένα tweet την ίδια ημέρα.

«Μαζί, η G7 θα ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε την εισαγωγή ρωσικού χρυσού, μια σημαντική εξαγωγή που κυμαίνεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τη Ρωσία», έγραψε ο Πρόεδρος Μπάιντεν.

Η απαγόρευση, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σύντομα, θα ισχύει για τον πρόσφατα εξορυσσόμενο ή εξευγενισμένο χρυσό, αλλά δεν θα επηρεάσει τον χρυσό ρωσικής προέλευσης που εξήχθη προηγουμένως από τη Ρωσία, εξήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι χώρες δεν σχεδιάζουν επί του παρόντος να επεκτείνουν τους περιορισμούς στον ρωσικό χρυσό που αγοράστηκε νόμιμα πριν από την απαγόρευση εισαγωγής.

«Τα μέτρα…θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα χτυπήσουν την καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. «Πρέπει να εξαλείψουμε το καθεστώς Πούτιν για τη χρηματοδότησή του».

Η Ρωσία κέρδισε 12,6 δισεκατομμύρια GBP (15,52 δισεκατομμύρια δολάρια) από την εξαγωγή χρυσού πέρυσι, σημείωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λονδίνο είναι ένας σημαντικός κόμβος εμπορίου χρυσού και οι κυρώσεις θα έχουν «τεράστιο αντίκτυπο» στην ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο.

Οι νέοι περιορισμοί ακολουθούν την αναστολή λειτουργίας έξι ρωσικών διυλιστηρίων από την Αγορά Bullion του Λονδίνου, καθώς και τους περιορισμούς από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στις συναλλαγές με τη ρωσική εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών Alrosa. Οι χώρες έχουν επίσης επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερα από 1.000 άτομα και πάνω από 100 οντότητες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 24 Φεβρουαρίου.