World news

13) Η Λιθουανία απαγορεύει νομικά τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Την Πέμπτη, το λιθουανικό κοινοβούλιο απαγόρευσε νομικά τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Βίλνιους να μειώσει την εξάρτησή του από τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του νόμου, καμία χώρα, η οποία αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Λιθουανίας, δεν χρησιμοποιεί το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της χώρας ή τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Ωστόσο, ο νόμος επιτρέπει στις ρωσικές εταιρείες να χρησιμοποιούν την υποδομή της Λιθουανίας για την άντληση φυσικού αερίου κατά τη διαμετακόμιση στο Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα που βρίσκεται μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την άνοιξη, η Λιθουανία σταμάτησε να αγοράζει ρωσικό αέριο, το οποίο εισήγαγε μέσω αγωγών ή μέσω σταθμού LNG, με φόντο τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Στις αρχές Μαρτίου, η Klaipedos Nafta ανέστειλε την αποδοχή προμηθειών φυσικού αερίου από τη Novatek λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν κατά του Gennady Timchenko.

Επί του παρόντος, το ρωσικό αέριο συνεχίζει να διοχετεύεται κατά τη διαμετακόμιση μέσω Λιθουανίας προς το Καλίνινγκραντ, αλλά σε διαφορετικό τεχνικό καθεστώς που διασφαλίζει μόνο τη μεταφορά της ποσότητας φυσικού αερίου που απαιτείται για τη διαμετακόμιση.