World news

9) Η βιομηχανία αλκοόλ στην Πολωνία

Η βιομηχανία αλκοόλ έχει επηρεαστεί έντονα από τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια.

Τόσο η πανδημία, όσο και η αύξηση των φόρων στο αλκοόλ, επηρέασαν παραγωγούς και καταναλωτές και οδήγησε σε αλλαγές ως προς τις αγοραστικές συνήθειες.

Η αξία της αγοράς αλκοόλ υπολογίζεται σε περίπου 40 δισ. PLN. Σχεδόν το ήμισυ προέρχεται από τον κλάδο του ζύθου (μπύρας). Η βότκα, με τη σειρά της, αποτιμάται στα 13 δισ. PLN, ενώ η αξία του κλάδου του οίνου (κρασιού) ανέρχεται στα 3,5 δισ. PLN. Η αγορά του αλκοόλ στην Πολωνία αυξήθηκε σε αξία κατά 2,5% το 2021.

Ο ρυθμός είναι πιο αργός από ότι το 2020, όταν και σημείωσε αύξηση 7%. Ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε κατά 3,9% σε σύγκριση με το 2020 και κυρίως η μπύρα και η βότκα κατέγραψαν ποσοτική μείωση. Οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί, όπως και η ποιότητα των αλκοολούχων που αγοράζονται.

Οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν συνεχώς. Οι Πολωνοί προτίθενται να πληρώσουν περισσότερα για τα αλκοολούχα ποτά που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ποιότητας, αλλά παράγουν και τα δικά τους. Αυτό δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους κατασκευαστές, καθώς αναπτύσσεται το τμήμα premium και η δεκτικότητα των καταναλωτών για νέα προϊόντα.

Ο τομέας παραγωγής αλκοόλ έχει μεγάλη διαφοροποίηση. Στην αγορά υπάρχουν εταιρείες που παράγουν βότκα, μπύρα, κρασί, αλλά και μηλίτες και υδρόμελα. Το υψηλό ενδιαφέρον των Πολωνών για τις μπύρες craft, σύμφωνα με την τάση των ποτών υψηλής ποιότητας, συνεχίζεται. Η πολωνική αγορά μπύρας χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ αναπτύσσεται επίσης με ταχείς ρυθμούς.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Πολωνών για ακριβότερα αλκοολούχα ποτά, τα οποία δεν παράγονται στην Πολωνία, αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα των εισαγωγών. Το 2018 εισήχθησαν αλκοολούχα ποτά αξίας σχεδόν 790 εκατ. EUR, επίπεδο κατά 7% υψηλότερο σε ετήσια βάση και 68% υψηλότερο από το 2012.