Exhibitions News

1) Η πολιτική ηγεσία στο πλευρό των Ελλήνων εξαγωγέων

Με τριπλή συμμετοχή πρώτης γραμμής έδωσε το παρόν η ελληνική κυβέρνηση στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης SIAL Τροφίμων και Ποτών στο Παρίσι. Στο πλευρό των Ελλήνων εκθετών βρέθηκαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Προέδρος της Enterprise Greece.

Την εξαγωγική δυναμική που έχουν αναπτύξει η ελληνική οικονομία αλλά και τον σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών προϊόντων, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σε κάλεσμα που έκαναν το Σάββατο το απόγευμα σε όλους τους Έλληνες εξαγωγείς που συμμετέχουν στην έκθεση της Sial ο κύριος Ιωάννης Σμυρλής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Προέδρος της Enterprise Greece, είπε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους: “Φέτος η Ελληνική παρουσία στη μεγαλύτερη έκθεση της Ευρώπης, στη Sial, είναι πολύ ισχυρή και είναι ένα μήνυμα για όλη τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από πλευράς αρχικά των Ελλήνων εξαγωγέων, εσάς που είστε ανθεκτικοί και το αποδείξατε μέσα από πολύ δυνατές κρίσεις και μία μεγάλη κρίση χρέους των τελευταίων ετών, αποδείξατε ότι μπορείτε να αντέξετε, μπορείτε να κάνετε ρεκόρ, να ανεβάσετε τις εξαγωγες και θεωρούμε ότι και εμείς από πλευράς Enterprise Greece αλλά και από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης βάλαμε ένα λιθαράκι ώστε να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία , να μείνετε όσο το δυνατό περισσότερο ζωντανοί κατά τη διάρκεια της κρίσης των lockdown και όλως αυτών των δύσκολων που πέρασαν. Και θεωρούμε πως όντως πέρασαν γι’ αυτό και σήμερα είμαστε όλοι εδώ χαρούμενοι που η Ελληνική παρουσία είναι ισχυρή και βέβαια είναι ένα προμήνυμα για το τι έρχεται από ‘δω και πέρα για ένα νέο ρεκόρ εξαγωγών όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά συνολικά και στην πραγματικότητα εισροής χρήματος που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, θα φέρει ανάπτυξη αλλά και ευημερία για τη χώρα.”

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Γιώργος Γεωργαντάς όπου μεταξύ άλλων είπε:  ” Όταν οι Έλληνες έχουν να διαχειριστούν τα ποιοτικά προϊόντα που βγάζει η Ελλάδα έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες και να διαπρέψουν. Είμαστε σήμερα όλοι εδώ για να δείξουμε με την παρουσία μας και ουσιαστικά αλλά και συμβολικά ότι πραγματικά τιμούμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνετε. Είναι τεράστια η προσπάθεια που κάνετε καθώς μέσα από την εξαγωγική σας δράση έχει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηρίξουμε την προσπάθεια σας και να γνωρίζετε πως έχουμε όλη την καλή διάθεση, τη δυνατότητα αλλά και το πρόγραμμα πλέον για να το κάνουμε. Είναι σημαντικό και το καταλαβαίνετε και εσείς από τις εδώ καθημερινές σας συναλλαγές, ότι το περιθώριο των εξαγωγών είναι πολύ μεγάλο για τα τόσο ποιοτικά υλικά που έχουμε. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο γι αόλους καθώς εσείς με τη δική σας ευρηματικότητα και επιχειρηματικότητα και την ανθεκτικότητα που επιδείξατε όλο το προηγούμενο δύσκολο διάστημα αλλά και με τη στήριξη πλέον οργανωμένα της πολιτείας σε πάρα πολλούς τομείς και καλώ όλους όσους δεν έχουν απευθυνθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για να λύσετε επιμέρους ζητήματα με χώρες που εξάγετε ή θέλετε να εξάγετε ή με οποιαδήποτε άλλη συμβουλευτική, υποστηρικτική συνδρομή ελάτε γιατί είμαστε ένα Υπουργείο που έχει και τα στελέχη αλλά και τη διάθεση όμως και τις δυνατότητες να στηρίξει τις προσπάθειες σας. Εγώ ήρθα σήμερα εδώ γιατί όταν κάποιος βλέπει 310 επιχειρήσεις να προσπαθούν να αυξήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα ή να έρχονται για πρώτη φορά στο εξαγωγικό πεδίο, οφείλω να το υποστηρίξω τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά. Να είστε σίγουροι πως η Κυβέρνηση συνολικά κατανοώντας τα ζητήματα που είτε έχουν να κάνουν με την ενεργειακή αύξηση, με την αύξηση του ενεργειακού κόστους -ένα ζήτημα που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά και πολλές χώρες, πιστεύω πως θα το ξεπεράσουμε και η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα το ξεπεράσει πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα από τους υπόλοιπους.”

Ενώ στη συνέχεια ο ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης  πήρε το λόγο και είπε στους Έλληνες εκθέτες : “Είμαστε ενωμένοι, στηρίζουμε την επιχειρηματικόλτητα, στηρίζουμε την εξωστρέφεια καθώς ο Enyerprise Greece και η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων είναι δύο οργανισμοί που τους επιβλέπουμε από το Υπουργείο Εξωτερικών και οι οποίοι στηρίζουν τη δική σας προσπάθεια. Ποτέ άλλοτε μία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε τη σύμπνοια την οποία έχουμε αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Enterprise Greece, η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Πρεσβεία μας σε κάθε χώρα, οι εμπορικοί ακόλουθοι και όλοι μαζί είμαστ ετση διάθεσή σας για να στηρίξουμε τη δική σας προσπάθεια. Είμαστε οι δικοί σας βοηθοί.”