Export News

11) Ολλανδία: Αύξηση της αγοραστικής δύναμης το 2023

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής, ανεξάρτητου κρατικού οργανισμού του οποίου οι μελέτες λαμβάνονται υπ’ όψιν στην χάραξη οικονομικής πολιτικής της εκάστοτε Κυβέρνησης, εξετάζονται οι συνέπειες των νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας και των χαμηλών εισοδημάτων της ολλανδικής κυβέρνησης ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Μείωση της φτώχειας

Η νέα κυβερνητική πολιτική που ορίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό θα οδηγήσει σε αύξηση της αγοραστικής δύναμη κατά 3% το 2023 για το μέσο νοικοκυριό. Τούτο θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό ισοζύγιο σε ποσοστό 1,5% του ΑΕΠ το 2023. Η φτώχεια θα μειωθεί το 2023. Οσον αφορά το κόστος διαβίωσης, τα προσωρινά μέτρα έχουν μειώσει την ευπάθεια των χαμηλών εισοδημάτων, ωστόσο έχει αυξηθεί η ευπάθεια ως αποτέλεσμα των υψηλών λογαριασμών ενέργειας.

Πολιτική στήριξης χαμηλών εισοδημάτων

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση επιφέρουν αλλαγές στην οικονομική εικόνα. Ο πληθωρισμός διαβρώνει τις δαπάνες των νοικοκυριών, επιβραδύνοντας σημαντικά τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μετά την ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού. Η κυβερνητική πολιτική αμβλύνει αυτήν την συνέπεια, με αποτέλεσμα η αύξηση της κατανάλωσης να είναι ευνοϊκότερη από ότι αναμενόταν προηγουμένως.

Οι επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τη στήριξη της ζήτησης, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγής το 2023. Τα χαμηλότερα εισοδήματα θα ωφεληθούν περισσότερο από την εν λόγω πολιτική. Ενώ προβλεπόταν προηγουμένως περαιτέρω αύξηση του αριθμού των ατόμων που βρίσκονται σε φτώχεια, ο αριθμός μειώνεται στο 4,9% του πληθυσμού μετά την ενσωμάτωση των μέτρων στήριξης.

Ωστόσο, η πολιτική που θα ακολουθηθεί είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή, επομένως εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν υψηλές μετά το 2023 και η πολιτική παραμείνει αμετάβλητη, η φτώχεια θα αυξηθεί εκ νέου και η αγοραστική δύναμη θα μειωθεί. Προκειμένου να τονιστεί η αβεβαιότητα, έχουν υπολογιστεί και παραλλαγές με χαμηλότερες και υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου. Σε ένα δυσμενές σενάριο, η αγοραστική δύναμη το 2022 και το 2023 θα είναι σωρευτικά χειρότερη πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.