Export News

5) Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως o πιο ανερχόμενος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως ο πιο ανερχόμενος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στους γείτονές της, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Η χώρα έχει γίνει καθαρός εξαγωγέας –και όχι εισαγωγέας– ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου της Ελλάδας.

Μηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας σε τρεις μήνες φέτος, συμπεριλαμβανομένων των δύο διαδοχικών μηνών Ιουλίου και Αυγούστου. Ταυτόχρονα, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα και βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2013.

Οι ενεργειακοί αναλυτές λένε ότι αυτό σηματοδοτεί μια βαθιά μεταμόρφωση στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και δίνει ώθηση στις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της Ελλάδας να γίνει πηγή καθαρής ενέργειας στην περιοχή.

Η δύναμη της Ελλάδας

Η αλλαγή αντανακλά την ταχεία και συνεχή ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν επενδυθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις υποδομές μεταφοράς.

Για να ενισχύσει τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή, η Ελλάδα προχωρά σε μια σειρά διασυνοριακών έργων ενέργειας, μεταξύ των οποίων με την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Συλλογικά, αυτά τα έργα θα αξιοποιήσουν τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας επιτρέποντάς της να εξάγει ενέργεια στις γειτονικές της χώρες στην Ευρώπη και επίσης να λειτουργήσει ως κόμβος για την ενέργεια που παράγεται αλλού στην περιοχή.

Η Ελλάδα συνδέεται με τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου και του Ισραήλ

Το πιο σημαντικό από αυτά τα έργα είναι το EuroAsia Interconnector , ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ , που θα συνδέσει την Ελλάδα με τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου και του Ισραήλ.

Η κατασκευή του έργου εγκαινιάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, με το καλώδιο να αναμένεται να είναι σε λειτουργία έως το 2028. Παρόμοια σύνδεση προβλέπεται και με την Αίγυπτο και στις αρχές του έτους οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη του έργου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα και για πρώτη φορά, η Ελλάδα κάλυψε όλη τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε βασικές ώρες της ημέρας εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές.

Την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, για μια περίοδο περίπου πέντε ωρών, η χώρα λειτουργούσε εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φτάνοντας το υψηλό ρεκόρ των 3.106 MWh στις οκτώ η ώρα (GMT).

Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την ελληνική ενέργεια σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ αφού «Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, η ζήτηση καλύφθηκε 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Σύμφωνα με το The Green Tank, μια περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδροηλεκτρική ενέργεια κάλυψε το 46,1% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους.

Η Green Tank το χαρακτήρισε, «ρεκόρ αισιοδοξίας για τη μετάβαση της χώρας στην καθαρή ενέργεια, τον απογαλακτισμό των ορυκτών καυσίμων και τη διασφάλιση της ενεργειακής μας επάρκειας».

Ηλεκτρική σύνδεση από την Ελλάδα με την Αυστρία και τη Γερμανία

Η Ελλάδα έχει επίσης προτείνει μια σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας με την Αυστρία και τη Γερμανία που θα μεταφέρει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Έχουμε ήδη υποβάλει πρόταση στην Αυστρία, στον Αυστριακό ομόλογό μου και στον Γερμανό ομόλογό μου για την κατασκευή μιας διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Αυστρία και περαιτέρω με τη νότια Γερμανία», ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνέδριο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αθήνα.

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι το καλώδιο, το οποίο θα διέρχεται μέσω της Αλβανίας και άλλων βαλκανικών χωρών, θα έχει αρχική χωρητικότητα τριών gigawatts  που θα μπορούσε να ανέλθει σε 9 gigawatts.

πηγή: greekreporter