Export News

9) Αίγυπτος: Οι εξαγωγές βιομηχανικών υλικών καταγράφουν αύξηση 19% σε 9 μήνες

Η μηνιαία έκθεση του EEC (Συμβούλιο Εξαγωγών Μηχανικών της Αιγύπτου), αποκάλυψε τους πιο εξέχοντες τομείς στους οποίους αυξήθηκαν οι εξαγωγές όπου εκεί περιλαμβάνεται ο κλάδος των ηλεκτρικών συσκευών, ο οποίος σημείωσε αύξηση 18%. Ακολούθησαν οι εξαγωγές καλωδίων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 48%, τα εξαρτήματα αυτοκινήτων κατά 15,1%, οι οικιακές συσκευές κατά 5%·, οι αντλίες, οι λέβητες αλλά και οι κινητήρες κατά 100%. Ενώ τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός κατά 147%, και τέλος τα εξαρτήματα μορφοποίησης μετάλλων κατά 88%.

Το Συμβούλιο Εξαγωγών Μηχανικών της Αιγύπτου (EEC) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι εξαγωγές των μηχανικών βιομηχανιών της χώρας κατέγραψαν αξιοσημείωτη αύξηση 19% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, φτάνοντας τα 2,74 δισ. δολάρια το 2022, σε σύγκριση με 2,3 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2021.

Οι πιο σημαντικές χώρες στις οποίες αυξήθηκαν οι εξαγωγές υλικών την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Τσεχία και η Ισπανία της Ευρώπης. Σαουδική Αραβία της Ασίας, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ιορδανία και Λίβανος. και της Αφρικής Αλγερία, Μαρόκο, Λιβύη, Κένυα.

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της EEC Sherif Al-Sayyad τόνισε την ανάγκη παρέμβασης για τη μείωση του κόστους παραγωγής, γεγονός που δίνει μεγαλύτερη ευκαιρία παρουσίας με εθνικά προϊόντα σε νέες αγορές υπό το φως της διακεκριμένης ποιότητας των αιγυπτιακών εξαγωγών.

Αποκάλυψε επίσης ότι τα πρώτα βήματα για τη μείωση του τελικού κόστους των προϊόντων είναι η κατάργηση των τελωνείων στις εισαγόμενες εισροές και εξαρτήματα παραγωγής, επιπλέον της παροχής κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων σε εξαρτήματα που χρειάζονται ακριβή τεχνολογία και απαιτούν υψηλό κόστος κατά την εισαγωγή, μαζί με την παροχή διαπίστευση σε εργοστάσια.

Επεσήμανε ότι το συμβούλιο έχει ένα σαφές έγγραφο εργασίας που περιλαμβάνει όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μηχανικών βιομηχανιών, το οποίο μπορεί να τεθεί προς συζήτηση προκειμένου να αυξηθούν οι εξαγωγές μηχανικής, να εμβαθύνει η τοπική παραγωγή και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις σε συνδεδεμένους στρατηγικούς τομείς.