World news

7) Κίνα: Ο Covid πήρε τον έλεγχο στη γραμμή παραγωγής της Apple

Η Apple υπογράμμισε τα προβλήματα που πλήττουν την οικονομία της Κίνας τη Δευτέρα με μια προειδοποίηση ότι οι έλεγχοι του Covid θα οδηγήσουν σε πτώση της παραγωγής, των εξαγωγών και των πωλήσεων iPhone του τρέχοντος τριμήνου  ενώ την ίδια στιγμή οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Τα συνεχιζόμενα lockdown Covid είδαν το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας να φθάνει συνολικά τα 85 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, καθώς ελάχιστα άλλαξε από το πλεόνασμα των 84,8 δισεκατομμυρίων ΗΠΑ του Σεπτεμβρίου και 84,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον ίδιο μήνα του 2021.

Ο αριθμός ήταν πολύ χαμηλότερος από τις προβλέψεις της αγοράς για μηνιαίο πλεόνασμα 95,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, την πρώτη πτώση από τον Μάιο του 2020, εν μέσω υποτονικής ζήτησης στο εξωτερικό καθώς οι πιέσεις κόστους αυξάνονταν παγκοσμίως.

Αυτή ήταν μια μεγάλη επιβράδυνση από την άνοδο 5,7% τον Σεπτέμβριο και τη συναίνεση της αγοράς για άνοδο 4,3%.

Οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό 0,7%, η πρώτη πτώση από τον Αύγουστο του 2020, καθώς η εγχώρια ζήτηση αποδυναμώθηκε εν μέσω της αυστηρής καταστολής του Covid και άλλων ελέγχων.

Αυτό συνέβη μετά την άνοδο 0,3% τον Σεπτέμβριο και τις προβλέψεις της αγοράς για άνοδο 0,1%.

Η προειδοποίηση της Apple επιβεβαίωσε πολλές μέρες δημοσιεύσεων των μέσων ενημέρωσης για προβλήματα με lockdown στο τεράστιο εργοστάσιο συναρμολόγησης iPhone στην κεντρική Κίνα που διευθύνεται από τον ταϊβανέζικο όμιλο Foxconn.

Η Foxconn είπε ότι θα αναθεωρήσει προς τα κάτω την καθοδήγησή της για το τελευταίο τρίμηνο λόγω των προβλημάτων στο εργοστάσιο της Apple και θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα.

Το lockdown οφειλόταν σε ξέσπασμα Covid και ήρθε καθώς τα κρούσματα Covid (συμπτωματικά και μη) έφτασαν σε υψηλά έξι μηνών με ημερήσιου σύνολο πάνω από 4.000.

Η δήλωση της Apple ήρθε καθώς η κινεζική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι η χώρα τηρεί μια αυστηρή στρατηγική περιορισμού του COVID-19 σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία.

Αυτό θα πρέπει να απογοητεύσει τους επενδυτές που ελπίζουν σε ένα γρήγορο άνοιγμα, αν και οι αρχές προσαρμόζουν τους ελέγχους τους για να προσπαθήσουν να διαχειριστούν τον ιό και να διατηρήσουν την οικονομία σε τροχιά ενόψει της σκληρής πολιτικής από πάνω προς τα κάτω για συνολικό περιορισμό.

Η αγορά μετοχών του Χονγκ Κονγκ εκτινάχθηκε περισσότερο από 3%  αλλά στη συνέχεια σημείωσε πτώση, ενώ η αγορά της Σαγκάης ήταν στο πράσινο από νωρίς και υποχώρησε ξανά σε απώλειες το απόγευμα, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις συναλλαγές.

Ο δείκτης CSI 300, ο οποίος περιλαμβάνει κορυφαίες μετοχές από τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σενζέν, έπεσε επίσης το απόγευμα μετά το μεγάλο κέρδος της Παρασκευής.

Η Apple δήλωσε σε μια αιφνιδιαστική δήλωση που εκδόθηκε την Κυριακή στις ΗΠΑ και τη Δευτέρα στην Ασία ότι μείωσε προσωρινά την παραγωγή iPhone 14 λόγω των περιορισμών Covid-19 στο κύριο εργοστάσιο συναρμολόγησης iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max στο Zhengzhou της Κίνας.

Η Apple είπε ότι το τεράστιο εργοστάσιο λειτουργούσε με «σημαντικά μειωμένη χωρητικότητα» και ο τεχνολογικός γίγαντας προειδοποίησε ότι θα αποστέλλει λιγότερες μονάδες και ότι οι πελάτες θα έχουν μεγαλύτερο χρόνο αναμονής όταν παραγγέλνουν συσκευές.

Η προειδοποίηση της Apple αυξάνει την πιθανότητα να πουλήσει λιγότερα iPhone το τρίμηνο Δεκεμβρίου (τη μεγαλύτερη περίοδο πωλήσεών της λόγω των εορτών) αφού αποκάλυψε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εκτιμήσεις ανάπτυξης για τους τρεις μήνες με τα αποτελέσματα του τριμήνου Σεπτεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα διέταξε lockdown στο Zhengzhou, όπου η Apple κάνει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής iPhone. Το Reuters ανέφερε ότι το εργοστάσιο την περασμένη εβδομάδα είδε εκατοντάδες εργαζόμενους να εγκαταλείπουν τη σκηνή όταν ανακοινώθηκε το αρχικό lockdown.

Αυτή ήταν μια κατάσταση που οι κινεζικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να αγνοήσουν, αλλά η προειδοποίηση της Apple την κάνει πλέον πολύ αληθινή.

Αυτό που έκανε την προειδοποίηση ακόμη πιο σκληρή για την Apple και τους επενδυτές της αγοράς στις ΗΠΑ ήταν η είδηση ​​στη δήλωση ότι η εταιρεία συνεχίζει να βλέπει μεγάλη ζήτηση για τα επηρεαζόμενα μοντέλα, τα οποία έχουν υψηλότερες τιμές από άλλα μοντέλα iPhone.

Έτσι, η Apple δεν μπορεί να πουλήσει τα iPhone με το υψηλότερο περιθώριο κέρδους επειδή δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Τα νέα της Apple σημαίνουν ότι μία από τις σημαντικότερες εξαγωγές της Κίνας θα παρουσιάσει πτώση του όγκου τις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια αύξηση εάν και όταν χαλαρώσουν τα lockdown στο εργοστάσιο και δεν αναχαιτιστούν από περιορισμούς σε άλλα μέρη της οικονομίας, όπως τα λιμάνια.