Export News

9) Το Βιετνάμ πέτυχε την υψηλότερη τιμή εξαγωγής ρυζιού, στις παγκόσμιες αγορές

HCMC – Η τιμή εξαγωγής του βιετναμέζικου ρυζιού βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στις παγκόσμιες αγορές, περίπου 20-50 $ ανά τόνο υψηλότερη από τις τιμές του ρυζιού της Ταϊλάνδης και της Ινδίας.

Τον Οκτώβριο, το σπασμένο ρύζι 5% του Βιετνάμ πωλήθηκε για 425-430 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο κατά μέσο όρο στις παγκόσμιες αγορές, το υψηλότερο από τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Γενικού Τμήματος Τελωνείων του Βιετνάμ.

Η τιμή του βιετναμέζικου ρυζιού ήταν 48-51 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο υψηλότερη από αυτή της Ινδίας, ενώ η τιμή του ρυζιού της Ταϊλάνδης ήταν 18-23 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο χαμηλότερη από αυτή του Βιετνάμ, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά το πρώτο μισό του Νοεμβρίου, η τιμή εξαγωγής του βιετναμέζικου ρυζιού παρέμεινε υψηλή, ξεπερνώντας κατά πολύ τις τιμές του ρυζιού άλλων χωρών και ωθώντας τις τοπικές τιμές ρυζιού. Στις 13 Νοεμβρίου, το ακατέργαστο ρύζι Dai Thom 8 τιμολογήθηκε στα 6.700-6.800 VND ανά κιλό, ενώ οι έμποροι ρυζιού αγόρασαν ωμό ρύζι OM5451 στα 6.500-6.650 VND ανά κιλό.

Η Ένωση Τροφίμων του Βιετνάμ απέδωσε την άνοδο στις τιμές του εξαγωγικού ρυζιού στην ραγδαία αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ρυζιού για το υπόλοιπο του έτους και στις περιορισμένες προμήθειες ρυζιού. Αφού η Ινδία περιόρισε τις εξαγωγές ρυζιού, πολλοί διεθνείς εταίροι αναζήτησαν άλλους πωλητές ρυζιού, ανοίγοντας το δρόμο για τους Βιετναμέζους εξαγωγείς ρυζιού να τονώσουν τις αποστολές τους. Η τιμή εξαγωγής του βιετναμέζικου ρυζιού αυξήθηκε κατά πάνω από 30 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο αφού η Ινδία ανακοίνωσε τους περιορισμούς της στις εξαγωγές ρυζιού.

Τον Οκτώβριο, το Βιετνάμ εξήγαγε πάνω από 713.540 τόνους ρυζιού αξίας άνω των 341 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 22% σε όγκο και 24% σε αξία από μήνα σε μήνα.

Ο Οκτώβριος είδε τη μηνιαία αποστολή ρυζιού να αγγίζει το υψηλό όλων των εποχών στη χώρα.

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι εξαγωγές ρυζιού του Βιετνάμ είχαν φτάσει περίπου τους 6,1 εκατομμύρια τόνους αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 17,4% σε όγκο και 7,6% σε αξία από έτος σε έτος.

Οι Φιλιππίνες ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρυζιού του Βιετνάμ, αντιπροσωπεύοντας το 45% των συνολικών εξαγωγών ρυζιού του τελευταίου. Η Κίνα ήρθε δεύτερη, αντιπροσωπεύοντας το 13% των συνολικών αποστολών ρυζιού του Βιετνάμ.