Export News

Ταϊβάν: Οκτώβριος – εξαγωγικές παραγγελίες κάτω από το αναμενόμενο

Οι παραγγελίες εξαγωγών της Ταϊβάν συρρικνώθηκαν πιο σοβαρά από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο λόγω της αδύναμης καταναλωτικής ζήτησης που επλήγη από τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων, με την κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι η επιμονή της Κίνας σε μια στρατηγική μηδενικού COVID-19 θα επηρεάσει τις προοπτικές.

Οι παραγγελίες εξαγωγών, που αποτελούν το βαρίδι για την παγκόσμια ζήτηση τεχνολογίας, συρρικνώθηκαν κατά 6,3% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε 55,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 1%.

Reuters Graphics

Η πτώση του Οκτωβρίου – η πιο απότομη από τον Ιανουάριο του 2020, όταν έπεσε 12,8% – ακολούθησε την ετήσια συρρίκνωση του Σεπτεμβρίου κατά 3,1%.

Οι παραγγελίες για προϊόντα τηλεπικοινωνιών μειώθηκαν κατά 0,3% τον Οκτώβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, λόγω της ασθενέστερης καταναλωτικής ζήτησης, αλλά και λόγω της υψηλότερης βάσης, ανέφερε το υπουργείο.

Ωστόσο, οι παραγγελίες για ηλεκτρονικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 9,6%, λόγω της ζήτησης για υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας, αυτοκίνητα και αποθέματα πριν από το τέλος του έτους, πρόσθεσε.

Υπήρχαν επίσης πολλά σύννεφα μπροστά, παρά την «δυναμική ανάπτυξης» από τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα και τα κέντρα δεδομένων ενόψει της εορταστικής περιόδου του τέλους του έτους στις δυτικές αγορές και των διακοπών του σεληνιακού νέου έτους του Ιανουαρίου στην Ανατολική Ασία, πρόσθεσε.

«Ο παγκόσμιος πληθωρισμός και οι πιέσεις επιτοκίων συνεχίζουν να είναι υψηλές· ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και η επιμονή της ηπειρωτικής Κίνας στην πολιτική μηδενικού COVID-19, θα προσθέσουν αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των παραγγελιών εξαγωγών», ανέφερε.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι αναμένει ότι οι παραγγελίες εξαγωγών αυτόν τον μήνα θα είναι χαμηλότερες κατά 14,5% έως 17,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021.

Οι εταιρείες της Ταϊβάν, όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (2330.TW) , είναι σημαντικοί προμηθευτές της Apple Inc (AAPL.O) , της Qualcomm Inc (QCOM.O) και άλλων παγκόσμιων εταιρειών τεχνολογίας.

Οι παραγγελίες της Ταϊβάν τον Οκτώβριο από την Κίνα μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 26,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι της ετήσιας πτώσης του Σεπτεμβρίου 27,9%. Οι μηνιαίες παραγγελίες από την Κίνα μειώθηκαν κατά 9%.

Η Κίνα έχει τηρήσει την αυστηρή προσέγγισή της για μηδενικό COVID-19, ακόμη και όταν άλλα έθνη έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένη απογοήτευση του κοινού και ζημιά που προκλήθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με lockdown, ορισμένες σε βασικές βιομηχανικές περιοχές.

Οι παραγγελίες της Ταϊβάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν άνοδο 1,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, πιο αργά από την άνοδο 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

Οι παραγγελίες εξαγωγών από την Ευρώπη αυξήθηκαν 4,3%, έναντι της ετήσιας αύξησης 9,6% του Σεπτεμβρίου. Οι παραγγελίες από την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 8,5%.