Export News

Νέα Ζηλανδία: Εξαγωγές ρεκόρ άνω των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τα έσοδα ρεκόρ από τις εξαγωγές τροφίμων και ινών της Νέας Ζηλανδίας αναμένεται να φτάσουν σε νέα υψηλά επίπεδα, συμβάλλοντας στην προστασία των Νεοζηλανδών από την παγκόσμια ύφεση, λέει ο υπουργός Γεωργίας Damien O’Connor.

Η κατάσταση και οι προοπτικές για τις πρωτογενείς βιομηχανίες (SOPI) που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Υπουργείο Πρωτογενών Βιομηχανιών δείχνει ότι τα έσοδα από εξαγωγές τροφίμων και ινών προβλέπεται να αυξηθούν σε επίπεδο ρεκόρ των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

«Η επιτάχυνση της αύξησης των εξαγωγών μας αποτελεί βασικό ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης της κυβέρνησης και η σημερινή έκθεση δείχνει περαιτέρω στοιχεία ότι το σχέδιο λειτουργεί», δήλωσε ο Damien O’Connor.

«Παρά τη συγκέντρωση της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας, τα τελευταία αποτελέσματα του SOPI δείχνουν ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές τροφίμων και ινών συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Υπάρχει κάποια άνεση γνωρίζοντας ότι η ζήτηση για τρόφιμα και φυτικές ίνες θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή σε οποιαδήποτε παγκόσμια οικονομική ύφεση, έτσι η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας παραμένει σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες, εφόσον διατηρούμε το διεθνές ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

«Η πρόβλεψη αύξησης 4 τοις εκατό για το έτος έως τις 30 Ιουνίου 2023 είναι πάνω από το ρεκόρ των εσόδων μας από τις εξαγωγές που επιτύχαμε πέρυσι και 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις που έγιναν τον Ιούνιο του 2022.

«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα παραμένουν η μεγαλύτερη εξαγωγή μας, με την πρόβλεψη εσόδων να αυξηθεί κατά 6 τοις εκατό σε νέο υψηλό των 23,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο τομέας των προβάτων και του βοείου κρέατος παραμένει ισχυρός, με τα έσοδα από το κόκκινο κρέας και το μαλλί να αναμένεται να αυξηθούν στα 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια .

«Τα έσοδα από τις εξαγωγές οπωροκηπευτικών αναμένεται να αυξηθούν κατά 5 τοις εκατό στα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια και η ισχυρή ζήτηση για τα επεξεργασμένα τρόφιμα και άλλα προϊόντα μας αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση 3 τοις εκατό στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αναμένουμε επίσης ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές αροτραίων καλλιεργειών θα αυξηθούν κατά 5 τοις εκατό στα 265 εκατομμύρια δολάρια.

«Οι έξι νέες εμπορικές συμφωνίες και αναβαθμίσεις που έχουμε εξασφαλίσει από το 2017, παράλληλα με τις επιτυχημένες εμπορικές αποστολές υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού σε πέντε χώρες, θα οδηγήσουν την ανάπτυξη του κλάδου μας τροφίμων και ινών στο μέλλον.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για τα ακτινίδια που αντιμετωπίζουν πιέσεις κόστους ζωής και αυξανόμενα επιτόκια, αλλά η συνέχιση της ανάπτυξης των εξαγωγών μας σημαίνει ότι η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ακόμη καλύτερα σε ένα δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον», δήλωσε ο Damien O’Connor.

Ο υπουργός Ωκεανών και Αλιείας Ντέιβιντ Πάρκερ δήλωσε ότι η σκληρή δουλειά του τομέα των θαλασσινών αναμένεται να αποδώσει με την αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές θαλασσινών.

«Τα έσοδα από τις εξαγωγές θαλασσινών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4 τοις εκατό στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, που είναι νέο ρεκόρ και υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Πάρκερ.

«Τα έσοδα μας από τις εξαγωγές θαλασσινών δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα στην αρχή της πανδημίας, καθώς η υπηρεσία τροφίμων έκλεισε τις πόρτες της σε όλο τον κόσμο, αλλά η σκληρή δουλειά, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση από την υπηρεσία τροφίμων και το άνοιγμα του τουρισμού, σημειώνει ταχεία και συνεχή ανάκαμψη στις εξαγωγές έσοδα.”

Ο υπουργός Δασών Στιούαρτ Νας είπε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές δασών αναμένεται να αυξηθούν φέτος, παρά το σκληρό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

«Τα έσοδα από τις εξαγωγές δασοκομίας πρόκειται να αυξηθούν στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος έως τις 30 Ιουνίου 2023», δήλωσε ο Stuart Nash.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι αξιέπαινο και ο δασικός τομέας πρέπει να αναγνωριστεί, ειδικά σε μια δύσκολη χρονιά και ενόψει της παγκόσμιας επιβράδυνσης των κατασκευών και της αντίστοιχης χαμηλότερης ζήτησης για τους κορμούς μας. Δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Meka Whaitiri είπε ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις των Μαορί διαδραματίζουν όλο και πιο ζωτικό ρόλο στον τομέα των τροφίμων και των ινών της Aotearoa.

«Οι συνολικές εξαγωγές από τις επιχειρήσεις των Μαορί αυξήθηκαν κατά 38 τοις εκατό από 630 εκατομμύρια δολάρια το 2017 σε 872 εκατομμύρια δολάρια το 2021, με την πλειοψηφία να προέρχεται από τον τομέα των τροφίμων και των φυτικών ινών. Το νέο μας σχέδιο δράσης Rautaki mo te Taurikura θα συνεχίσει να οδηγεί αυτή την ανάπτυξη μόνο τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Meka Whaitiri.

Ο Damien O’Connor είπε ότι η επιτυχία του τομέα των τροφίμων και των φυτικών ινών καθοδηγείται από τον οδικό χάρτη Fit for a Better World , τον οποίο η κυβέρνηση ανέπτυξε με τον κλάδο.

«Το προσχέδιο Σχεδίου Μετασχηματισμού της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών που ξεκίνησε σήμερα για διαβούλευση θα οδηγήσει στη μακροπρόθεσμη επιτυχία και ευημερία των παραγωγών τροφίμων και ποτών, των αγροτικών κοινοτήτων μας και της οικονομίας μας», δήλωσε ο Damien O’Connor.

«Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τις διεθνείς πιέσεις κόστους που επηρεάζουν τους αγρότες και τους καλλιεργητές μας εδώ στο σπίτι. Ενώ χαλαρώνουν σε ορισμένους τομείς, πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους αγρότες όπου μπορούμε, για να αυξήσουμε την αξία των εξαγωγών μας και να διατηρήσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

«Καθώς μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο, θα ήθελα να αναγνωρίσω τους περισσότερους από 360.000 ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα των τροφίμων και των φυτικών ινών μας και τι έχουν επιτύχει για τη Νέα Ζηλανδία τον περασμένο χρόνο. Οι προσπάθειές τους φωτίζουν το μέλλον μας», είπε ο Damien O’Connor.