Export News

Οι εξαγωγές της Κίνας πέφτουν τον Μάιο καθώς η παγκόσμια ζήτηση υποχωρεί

Oι εξαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο τον Μάιο και οι εισαγωγές μειώθηκαν, αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθώς οι κατασκευαστές πάλευαν να βρουν ζήτηση στο εξωτερικό και η εγχώρια κατανάλωση παρέμεινε υποτονική.

Οι εξαγωγές από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μειώθηκαν κατά 7,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο και ταλαντευόμενη από την ανάπτυξη 8,5% τον Απρίλιο. Οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 4,5%, με βραδύτερο ρυθμό πτώσης από το 7,9% τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία συγκρίνονται με δημοσκόπηση του Reuters που έδειξε ότι οι οικονομολόγοι προέβλεψαν πολύ μικρότερη μείωση 0,4% στις εξαγωγές και πτώση 8,0% στις εισαγωγές.

Οι χαμηλές εξαγωγικές επιδόσεις αντανακλά την αδύναμη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα, όπως και η χαμηλή απόδοση των εισαγωγών καθώς η Κίνα φέρνει εξαρτήματα και υλικά από το εξωτερικό για τη συναρμολόγηση τελικών προϊόντων για εξαγωγή.

Τα στοιχεία της Νότιας Κορέας την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι οι αποστολές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 20,8% τον Μάιο, σημειώνοντας ένα ολόκληρο έτος μηνιαίας πτώσης, με τις κορεατικές εξαγωγές ημιαγωγών να μειώνονται κατά 36,2%, υποδηλώνοντας ασθενή ζήτηση για εξαρτήματα για την τελική κατασκευή.

Οι κινεζικές μετοχές περιόρισαν τα κέρδη και το δολάριο Αυστραλίας, ένα νόμισμα βασικών εμπορευμάτων που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις διακυμάνσεις της κινεζικής ζήτησης, υποχώρησε μετά τα εμπορικά στοιχεία.

«Οι αδύναμες εξαγωγές επιβεβαιώνουν ότι η Κίνα πρέπει να βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management. «Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση για την κυβέρνηση να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση το υπόλοιπο του έτους, καθώς η παγκόσμια ζήτηση πιθανότατα θα εξασθενήσει περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο».

Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο τον Μάιο λόγω της εξασθένησης της ζήτησης, έδειξε ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) την περασμένη εβδομάδα.

Οι υποδείκτες PMI έδειξαν ότι η εργοστασιακή παραγωγή στράφηκε σε συρρίκνωση λόγω της επέκτασης, ενώ οι νέες παραγγελίες, συμπεριλαμβανομένων των νέων εξαγωγών, μειώθηκαν για δεύτερο μήνα.

Έχοντας ξεπεράσει τις προσδοκίες το πρώτο τρίμηνο, οι αναλυτές υποβαθμίζουν τώρα τις προσδοκίες τους για την οικονομία για το υπόλοιπο του έτους, καθώς η εργοστασιακή παραγωγή συνεχίζει να επιβραδύνεται εν μέσω επίμονα αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης.

Η κυβέρνηση έχει θέσει έναν μέτριο στόχο αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5% για φέτος, αφού έχασε κατά πολύ τον στόχο του 2022.