Export World news

Ελαιόλαδο: Θα σταματήσει το παγκόσμιο ράλι ανόδου; – Τι αναφέρουν οι αναλυτές

Σε νέα ιστορικά υψηλά έχουν φτάσει οι τιμές του ελαιόλαδου, καθώς οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας σε χώρες παραγωγής έχουν περιορίσει σημαντικά τις προμήθειες.

Οι παγκόσμιες τιμές του ελαιόλαδου εκτινάχθηκαν στα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω της των ξηρών συνθηκών που επικρατούσαν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και δεν έδειξε “κανένα σημάδι χαλάρωσης”, ανέφερε το υπουργείο.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιόλαδου στον κόσμο, η Ισπανία, πλήττεται από έντονη ξηρασία εδώ και μήνες. Η χώρα μόλις κατέγραψε το τρίτο πιο ζεστό καλοκαίρι της, με τη μέση θερμοκρασία του καλοκαιριού να είναι κατά 1,3°C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Mintec, η παραγωγή ελαιόλαδου της Ισπανίας κατά την πρόσφατη περίοδο έχει μειωθεί κατά 610.000 τόνους. Αυτό σημαίνει πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τους συνήθεις 1,3 έως 1,5 εκατομμύρια τόνους.

«Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης συμβάλλουν οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιόλαδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kyle Holland.

Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι ο δεύτερος και τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου αντίστοιχα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 98% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως οι τιμές του ελαιόλαδου στην Ανδαλουσία της Ισπανίας εκτοξεύτηκαν στα 8,45 ευρώ (9,02 δολάρια) ανά κιλό τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξε ο δείκτης αναφοράς της Mintec. Πρόκειται για την «υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο» με βάση τα στοιχεία της εταιρείας που καλύπτουν περίοδο 20-30 ετών και αντιπροσωπεύει άλμα 111% σε ετήσια βάση αναφέρει το δημοσίευμα του CNBC.

Η αναστολή εξαγωγών της Τουρκίας περιπλέκει τα πράγματα

Ο Holland της Mintec προειδοποίησε ότι αν τα αποθέματα ελαιόλαδου συνεχίσουν να εξαντλούνται λόγω της ξηρασίας, οι προμήθειες θα μπορούσαν να εξαντληθούν πριν από τον Οκτώβριο, όπου συνήθως φτάνουν οι νέες σοδειές. «Περαιτέρω περιπλέκει τα πράγματα η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιόλαδου», δήλωσε ο αναλυτής. «Η αναστολή επιδείνωσε τις ήδη περιορισμένες ποσότητες στην Ισπανία».

Κλοπές ελαιόλαδου

Η εκτίναξη των τιμών στο ελαιόλαδο έχει οδηγήσει ορισμένους να το κλέψουν. Περίπου 50.000 λίτρα εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου από ένα ελαιοτριβείο της Ισπανίας, κλάπηκαν τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης. Πρόκειται για ελαιόλαδο αξίας άνω των 420.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 450.000 δολαρίων

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, κλέφτες έφυγαν με 6.000 λίτρα εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου αξίας 50.000 ευρώ από το ελαιοτριβείο Terraverne, ανέφερε τοπική ισπανική εφημερίδα.