Export World news

Ελβετία: Αύξηση των εξαγωγών ρολογιών – Η θέση της Ελλάδας

Αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές ρολογιών από την Ελβετία για τον Αύγουστο, μόλις ένα μήνα μετά την πρώτη μείωση (σε διάστημα δύο ετών) που σημειώθηκε τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία της Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4% τον περασμένο μήνα στα 1,8 δισεκατομμύρια φράγκα (2 δισεκατομμύρια δολάρια), με τις ΗΠΑ, την κορυφαία εξαγωγική αγορά για τα ρολόγια της χώρας, να καταγράφουν αύξηση 13,5%.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι συλλέκτες που μένουν στις ΗΠΑ ήταν αυτοί που ευθύνονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό για αυτή την ανάκαμψη.

Η θέση της Ελλάδας

Σημαντική αύξηση της τάξης του 13% καταγράφεται και στην Ελλάδα με την αξία των εισαγωγών στη χώρας μας να διαμορφώνεται στα 10,1 εκατ. ελβετικά φράγκα, έναντι 8,9 εκατ. φράγκων το περασμένο έτος.

Σταθερή η ζήτηση

Η ανάκαμψη δείχνει ότι η ζήτηση παραμένει σταθερή παρά τις υψηλότερες τιμές και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη μετριάζεται, ωστόσο, καθώς οι εξαγωγές προς την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, έχουν  αποδυναμωθεί. Οι εξαγωγές προς τη χώρα αυτή μειώθηκαν κατά 27% τον Αύγουστο, τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα σημαντικής πτώσης (16,6% μείωση τον Ιούλιο).

Αυτό αντισταθμίστηκε από την αγορά του Χονγκ Κονγκ, όπου οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 29%, και του Ηνωμένου Βασίλειου όπου υπήρξε αύξηση της τάξεως του 21,5%. Εμπορικά σήματα από την Omega έως την Patek Philippe και τη Rolex έχουν αυξήσει τις τιμές για να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος εισροών, ενισχύοντας τις πωλήσεις και τα κέρδη.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, ότι παρά τη μείωση της ζήτησης, οι ωρολογοποιοί μπορεί να χρειαστεί να επιβάλουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την ισχύ του φράγκου.

«Το δολάριο ΗΠΑ είναι το μεγάλο ερώτημα», δήλωσε ο Ζαν Εντόκς, επικεφαλής της εξειδικευμένης μάρκας καταδυτικών ρολογιών Doxa, η οποία σημείωσε άνοδο στις ετήσιες πωλήσεις σε περίπου 10.000 ρολόγια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι λάτρεις ανακάλυψαν ξανά τα μοντέλα του που φορούσε κάποτε ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Κουστό.

Η Ομοσπονδία αναμένει ότι η χρονιά θα τελειώσει ακόμα πιο δυνατά από το 2022, όπου οι ωρολογοποιοί της χώρας συγκέντρωσαν συνολικά 24 δισεκατομμύρια φράγκα (26,7 δισεκατομμύρια δολάρια).