Export Greek news

Κλοπές ελαιόλαδου σε Χαλκιδική και Μεσσηνία – Ποιες οι κινήσεις των ελαιοπαραγωγών για να προστατευθούν

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιουργίας στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής, προχώρησε σε καταγγελία στην αστυνομία καθώς από τους χώρους όπου αποθηκεύεται το απόθεμα του Συνεταιρισμού «έκαναν φτερά» τουλάχιστον 37 τόνοι ελαιόλαδου.

Πώς έγινε η κλοπή στη Χαλκιδική

Η συγκεκριμένη κλοπή αφορά σχεδόν 37 τόνους ελαιόλαδου, με τη ζημιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να ξεπερνά τις 370.000 ευρώ. Στον Συνεταιρισμό Χαλκιδικής είναι εγγεγραμμένοι περίπου 200 παραγωγοί της περιοχής με την κλοπή να φέρεται να πραγματοποιήθηκε από τον χώρο που φυλάσσουν οι παραγωγοί το λάδι τους.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού προχώρησαν σε μήνυση καταγγέλλοντας το περιστατικό, ενώ αργά το μεσημέρι της Τρίτης, άτομα από το Διοικητικό Συμβούλιο του κλήθηκαν να καταθέσουν στην αστυνομία για το περιστατικό, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες. Κάλεσαν, μάλιστα, την ΕΛΑΣ να εξετάσει τις κάμερες της περιοχής ώστε να εντοπιστούν.

Το τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου Χαλκιδικής, που έχει αναλάβει την υπόθεση, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ως προς την υπόθεση και τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η φερόμενη κλοπή. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος που αφαιρέθηκαν οι τόνοι λαδιού, που καταγγέλλουν οι παραγωγοί.

Στη μήνυση που κατατέθηκε στην Ασφάλεια Πολυγύρου, καταγγέλλεται ότι η κλοπή συνέβη στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Κλοπή και στη Μεσσηνία

Στην περιοχή της Ανάληψης στη Μεσσήνη, ένα ελαιοτριβείο έγινε στόχος αγνώστων οι οποίοι στην προσπάθειά τους να το διαρρήξουν είχαν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και είχαν αρπάξει ποσότητες ελαιόλαδου σημαντικής αξίας, αλλά και εργαλεία και άλλα αντικείμενα ενώ κατά την διαφυγή τους, έσπασε ένα από τα δοχεία με το λάδι, το οποίο χύθηκε στο χώμα. Το ελαιοτριβείο το βρήκε λεηλατημένο ο ιδιοκτήτης του.

Παράλληλα οι τιμές στο ελαιόλαδο συνεχίζουν την ανοδική πορεία με τους καταναλωτές να βλέπουν την τελική τιμή στο σούπερ μάρκετ να αυξάνεται. Πλέον  έχει εκτιναχθεί στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα στα χέρια του καταναλωτή να φτάνει έως και στα 16 ευρώ το λίτρο.

Ιδιωτική προστασία στους ελαιώνες;

Από την πλευρά τους, οι ελαιοπαραγωγοί είναι διατεθειμένοι να λάβουν ακραία μέτρα προκείμενου να προστατεύσουν τη σοδειά τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών νομού Ηρακλείου, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, ήδη παραγωγοί από την περιοχή
της Μεσαράς, όπου οι ελαιοκαλλιέργειες είναι φροντισμένες και αρδεύονται, εκφράζουν την ανησυχία τους και αναζητούν λύσεις για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών τους, ενόψει της συγκομιδής του ελαιόκαρπου.

Όπως σημείωσε, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην ανάγκη οργάνωσης των παραγωγών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ελιές θα μαζευτούν από τους ιδιοκτήτες τους, που έχουν καταβάλει κόπο και χρήμα για την καλλιέργειά τους, και όχι από κάποιον επιτήδειο. Έτσι, μεταξύ των προτάσεων, όπως εξήγησε ο κ. Πρωτογεράκης, είναι να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, οι οποίοι θα συνεισφέρουν οικονομικά για την πρόσληψη security για την φύλαξη των χωραφιών.

Άλλοι προτείνουν ακόμη και οι ίδιοι οι παραγωγοί να οργανωθούν και να πραγματοποιούν περιπολίες τη νύχτα στα λιόφυτα, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για την τοποθέτηση μικροτσίπ στον ελαιόκαρπο, όπως κάποιοι κάνουν και με τα κοπάδια τους, ώστε, σε περίπτωση κλοπής, να είναι δυνατόν να ανιχνευθεί η πορεία του κλεμμένου φορτίου. Επίσης, ο κ. Πρωτογεράκης, με επιστολή του στην τοπική ΕΛΑΣ, θα ζητήσει τη λήψη αυξημένων μέτρων, για την ασφάλεια των ελαιοκαλλιεργειών που είναι “φορτωμένες”.