Export Export News Greek news

Μύδια Πιερίας: Ένα κορυφαίο εξαγωγικό προϊόν κατακτά τις αγορές της Μεσογείου

Πολλές προοπτικές και δυνατότητες παρουσιάζει η καλλιέργεια μυδιού στην περιοχή της Πιερίας, στην οποία βρίσκεται το 60% της συνολικής παραγωγής στη χώρα. Συγκεκριμένα η ετήσια δυναμικότητα στην περιοχή μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 11.500 τόνους.

«Από τους 11.500 τόνους μυδιού της Μεσογείου παράγονται στη Πιερία, το 95% εξάγεται σε χώρες της Μεσογείου όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ το υπόλοιπο 5% μένει στην Ελλάδα για εσωτερική κατανάλωση» όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου Πιερίας, Τάσος Δραγάνης κατά τη διάρκεια παρουσίασης και ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο του προγράμματος Μύδια Πιερίας «Mussels of Pieria» με φορέα το Επιμελητήριο Πιερίας.

Τα μύδια είναι προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας δεδομένου ότι στην παραγωγική διαδικασία δεν χρησιμοποιείται καμία πρόσθετη τροφή, παρά μόνο το νερό της θάλασσας το οποίο φιλτράρουν και παίρνουν ότι χρειάζονται για την αναπαραγωγή και ωρίμανση τους.

Στην περιοχή οι μυδοκαλλιέργειες καλύπτουν 1.685 στρέμματα έκτασης στη θάλασσα,  όπου καλλιεργούνται με αυστηρές προδιαγραφές και τακτικούς ελέγχους των νερών, προσφέροντας απασχόληση σε 70 περίπου οικογένειες.

Η θέση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον κ. Δραγάνη η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή στην 4η θέση μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την παραγωγή μυδιού, με την πρώτη θέση να έχει καταληφθεί από την Ισπανία, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία.

Η συγκομιδή των μυδιών πραγματοποιείται  μεταξύ Απριλίου – Αυγούστου. Ένα μύδι για να φτάσει από γόνος, στο τελικό στάδιο χρειάζεται συνολικά 12-14 μήνες ενώ στη συνέχεια τα μύδια μεταφέρονται ατυποποίητα με φορτηγά ψυγεία σε κέντρα στο εξωτερικό. Εκεί, επανατοποθετούνται στη θάλασσα και ξαναπαίρνουν ζωή, μιας και όπως τονίζουν οι μυδοκαλλιεργητές ένα μύδι έχει ζωή 54άρων ωρών έξω από το νερό.

Η όλη διαδικασία είναι αυστηρή και έτσι κάθε φορτηγό που αναχωρεί με το φορτίο πρέπει να έχει τα επίσημα έγγραφα, στα οποία αναγράφονται με ακρίβεια και λεπτομέρειες όλα η διαδικασία (πότε βγήκαν από τη θάλασσα, σε ποιο κέντρο αποστολής ή καθαρισμού μεταφέρονται και πόσοι τόνοι μεταφέρονται).

Η τιμή του προϊόντος φέτος κινήθηκε σε εξαιρετικά επίπεδα για τον παραγωγό και έφτασε από 80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό.

Η δράση του Επιμελητηρίου Πιερίας

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “Δράσεις Προώθησης, Προβολής και Αύξησης της Αναγνωρισιμότητας του Φρέσκου Μυδιού Πιερίας στις αγορές της Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου και Γαλλίας”, του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020”, που ανέλαβε το Επιμελητήριο Πιερίας, 24 δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέφτηκαν την Πιερία από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις Μονάδες Παραγωγής των Μυδιών Πιερίας, παρακολουθώντας ζωντανά τη διαδικασία ωρίμανσής τους στη θάλασσα και να ενημερωθούν από τους μυδοκαλλιεργητές για τη διαδικασία παραγωγής τους. Τα Μύδια Πιερίας προέρχονται από πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας, χρησιμοποιώντας μηδενική πρόσθετη τροφή. Φιλτράρουν το νερό της θάλασσας, απορροφώντας όλα τα απαραίτητα συστατικά για την αναπαραγωγή και την ωρίμανσή τους.

Στόχος της Δράσης είναι η προβολή ενός σημαντικού στοιχείου της τοπικής γαστρονομίας, όπως τα Φρέσκα Μύδια Πιερίας, τα οποία, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές του τόπου παραγωγής τους, θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ελκυστικού brand name για την Πιερία.

Το πρόγραμμα “Mussels of Pieria,” με φορέα το Επιμελητήριο Πιερίας, αποσκοπεί στην προώθηση του εξαιρετικού διατροφικού θησαυρού που αντιπροσωπεύουν τα Μύδια Πιερίας, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωσή τους.