Export Greek news

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πάροχος «πράσινης ενέργειας» για τα Βαλκάνια

Στόχος της Ελλάδας είναι να παίξει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ειδικότερα των Βαλκανίων, αλλά και να γίνει πάροχος ενέργειας. Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, συμμετέχοντας σε  συζήτηση για την πράσινη μετάβαση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?»

«Θέλουμε να είμαστε ενεργειακοί προμηθευτές για τις βαλκανικές χώρες και αν είναι δυνατό να γίνουμε εξαγωγείς» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως: «Αν θέλουμε να έχουμε μια ευρωπαϊκή αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που στέλνει ενέργεια σε όλη την Ευρώπη πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στις διασυνδέσεις».

Όπως παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουμε υπερπλεονάσμα αιολικής ενέργειας τον χειμώνα στον βορρά και ηλιακής ενέργειας στον νότο το καλοκαίρι, αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει την ισορροπία». Συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να δούμε τη διασύνδεση με την Αφρική» και έκανε ειδική αναφορά στην ενεργειακή διασύνδεση με την Αίγυπτο για την οποία είπε ότι πρέπει να τύχει ενδιαφέροντος και από την Ευρώπη.

Ακόμα ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του green deal και την πράσινη μετάβαση σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι χώρα πρωταγωνιστής στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ενεργειακή ασφάλεια και τον  ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, σημείωσε: «Επί του παρόντος είμαστε ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Συγκεκριμένα  η Ελλάδα αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, και να στραφεί στο φυσικό αέριο ως ένα καύσιμο μετάβασης. Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η μόνη προφανής επιλογή. Ξοδέψαμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο και κανονικά το ποσό που απαιτείται είναι 1 δισεκατομμύριο. Σας το λέω αυτό για να καταλάβετε την κατάσταση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει πάροχος ενέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Θέλουμε να γίνουμε ένας πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης. Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Πιθανώς επίσης να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι αν δείτε την απόσταση που απαιτείται δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν δείτε τον χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα. Άρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια, αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες διασυνδέσεις».