Export World news

Πώς η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζει την παγκόσμια αγορά του καφέ Robusta

Με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα να συνεχίζεται, έχει προκληθεί ένα σερί με αρνητικές συνέπειες οι οποίες επηρεάζουν πολλούς κλάδους και προϊόντα στα οποία έρχεται να προστεθεί και ο καφές και κυρίως η αγορά των κόκκων τύπου ρομπούστα, μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ποικιλία  στα προϊόντα στιγμιαίου καφέ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγοραστές κόκκων ρομπούστα αποφεύγουν τις αγορές από το Βιετνάμ (κορυφαία χώρα παραγωγής), λόγω της τεράστιας αύξησης του κόστους μεταφοράς και της μεγαλύτερης απ’ όσο συνήθως διάρκειας μεταφοράς του (διάπλους της Αφρικής). Ως αντιστάθμισμα οι αγοραστές προσπαθούν τώρα να εξασφαλίσουν περισσότερες προμήθειες από τη Βραζιλία.

Οι επιθέσεις των μαχητών Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει ένα βασικό πέρασμα για τις εξαγωγές καφέ από το Βιετνάμ, αναγκάζοντας πολλούς μεταφορείς εμπορευμάτων να ακολουθήσουν μεγαλύτερες διαδρομές.

Αυτό έχει ως αντίκτυπο, το «πριμ» των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ρομπούστα για παράδοση τον Ιανουάριο σε σχέση με το επόμενο συμβόλαιο εκτινάχθηκε πάνω από 30% αυτόν τον μήνα. Αυτό μοιάζει σαν το τελευταίο «χτύπημα» που έρχεται σε συνέχεια της παγκόσμιας έλλειψης της συγκεκριμένης ποικιλίας με την ξηρασία στο Βιετνάμ να έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά σχεδόν 60% μέσα στο 2023.

Σύμφωνα με δηλώσεις του John Goodwin, ανώτερου αναλυτή εμπορευμάτων στην ArrowStream Inc.: «Θα μπορούσα να δω τα πράγματα στην Ερυθρά Θάλασσα σε συνδυασμό με την ξηρασία στη Νοτιοανατολική Ασία να οδηγούν σε οριστική μετακίνηση μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς ρομπούστα προς τη Βραζιλία».

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το εμπόριο του καφέ ρομπούστα μέσω του Σουέζ διαταράσσεται, καθώς περίπου πριν δύο χρόνια, ένα πλοίο που μπλόκαρε τη διέλευση και προκάλεσε «σοκ» τις αγορές.

Στο Βιετνάμ, ο εξαγωγέας Phuc Sinh Corp. είδε τις αποστολές να υποχωρούν από τότε που ξέσπασαν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι τιμές των  ναύλων για αγαθά που αποστέλλονται στην Ευρώπη από την Ασία εκτινάχθηκαν, σχεδόν κατά επτά φορές σε 4.000 δολάρια ανά container, σύμφωνα με τον πρόεδρο Phan Minh Thong.

Την ίδια ώρα και ενώ οι εξαγωγές της Βραζιλίας βρίσκονται σε άνοδο, η χώρα του καφέ δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμη να καλύψει το κενό που αφήνει το Βιετνάμ, στο οποίο παράγεται πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών ρομπούστα.