Export Greek news

Πόσο σημαντική είναι η Ρουμανία για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων;

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, τα ελληνικά προϊόντα βρέθηκαν στην 8η θέση των εισαγωγών στη Ρουμανία. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο της Ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι το οποίο επικαλείται πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στην εξέλιξη του διμερούς εμπορικού ισοζυγίου Ελλάδας-Ρουμανίας το 2023 καταγράφηκαν τα εξής:

– H συνολική αξία των Ελληνικών εξαγωγών προς την Ρουμανία διαμορφώθηκε σε 1.826,3 εκατ. Ευρώ (έναντι 1.835,1 εκατ. Ευρώ το 2022), παρουσιάζοντας μικρή κάμψη 0,5%.
Η συνολική αξία των εισαγωγών στην Ελλάδα από την Ρουμανία παρέμεινε οριακά αμετάβλητη σε 1.041,2 εκατ. Ευρώ (-0,3% έναντι των 1.044,2 εκατ. Ευρώ του 2022)

Κατά συνέπεια, η αξία του διμερούς εμπορίου το 2023 διαμορφώθηκε σε 2.867,5 εκατ. Ευρώ, μειωμένη κατά μόλις 11,8 εκατ. Ευρώ ή κατά 0,4% σε σύγκριση με το 2022.

Από την ανάλυση της διάρθρωσης των εξαγωγών, προκύπτει ότι τα κυριότερα Ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στη Ρουμανία είναι τα ακόλουθα: Παιχνίδια, προϊόντα πετρελαίου, προϊόντα βιομηχανίας κατασκευών (σύρματα από χαλκό, συσκευές ημιαγωγών, χοντρόσυρμα από σίδηρο, πλάκες-ταινίες και φύλλα από αργίλιο, ράβδοι από αργίλιο), προϊόντα χημικής βιομηχανίας (λιπάσματα), προϊόντα βιομηχανίας πλαστικών (πολυμερή του στυρολίου, πολυμερή του αιθυλενίου, πλάκες-φύλλα-μεμβράνες-ταινίες από πλαστικές ύλες), ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φρέσκα φρούτα (εσπεριδοειδή, βερίκοκα-κεράσια-ροδάκινα, μπανάνες) και παρασκευασμένες ελιές.

Τέλος τα κυριότερα εισαγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα από τη Ρουμανία είναι τα εξής: Σύρματα και καλώδια, επιβατικά αυτοκίνητα, μετρητές αερίων, προβατοειδή- αιγοειδή, τσιγάρα, νερά, έπιπλα, αέρια πετρελαίου, τηλεφωνικές συσκευές και απορρυπαντικά.