Export Export News

Ε.Ε: Οι φορολογικές προκλήσεις για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς

Οι ευρωβουλευτές άκουσαν την Τρίτη εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και ο Enrico Letta, για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα εναπομείναντα φορολογικά εμπόδια και στρεβλώσεις στην ενιαία αγορά.

Η συνύπαρξη 27 διαφορετικών εθνικών φορολογικών συστημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιφέρει σημαντικά εμπόδια στη διασυνοριακή επιχειρηματική δραστηριότητα και στους διασυνοριακούς εργαζόμενους στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Σε συνέχεια σχετικής μελέτης, η ακρόαση έδωσε την ευκαιρία να συζητηθεί η άρση των φορολογικών εμποδίων και στρεβλώσεων στην ενιαία αγορά, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι διασυνοριακές επενδύσεις και δραστηριότητες.

Ο Enrico Letta, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors, το οποίο έχει λάβει εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εκπονήσει έως τον Απρίλιο έκθεση υψηλού επιπέδου για το μέλλον της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, συμμετείχε στην ακρόαση για να εξηγήσει τις φορολογικές πτυχές του έργου του.

Οι άλλοι προσκεκλημένοι εμπειρογνώμονες ήταν ο Christian Kaeser, επικεφαλής του τμήματος φορολογίας και εταιρικών σχέσεων της Siemens, η Dominika Langemayr, καθηγήτρια οικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Eichstätt-Ingolstadt, και ο Jost Heckemeyer, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου και επιστημονικός συνεργάτης στο Leibniz Center for European Economic Research, Mannheim.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι ευρωβουλευτές εστίασαν τις ερωτήσεις τους στο ποια φορολογικά εμπόδια στην ενιαία αγορά θα πρέπει να επικεντρωθούν οι νομοθέτες στην αντιμετώπιση, στο πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η επιβολή της νομοθεσίας, στον καλύτερο τρόπο για να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη σε μια σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση της ΕΕ και στην ανάγκη απλούστευσης των κανόνων.

Καταπολέμηση της φοροαποφυγής – Ο σηματοδοτικός ρόλος των στοιχείων για τις άμεσες ξένες επενδύσεις

Αργότερα την ίδια ημέρα η υποεπιτροπή άκουσε από ερευνητές που ανέλαβαν να εκπονήσουν μελέτη σχετικά με τις ορθές φορολογικές πρακτικές για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής – Ο σηματοδοτικός ρόλος των δεδομένων για τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Περίπου το 40-45% του παγκόσμιου αποθέματος άμεσων ξένων επενδύσεων φιλοξενείται σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ το μερίδιό τους στην παγκόσμια οικονομία είναι μόνο περίπου 41/2%. Αυτά τα ανώμαλα πρότυπα ΑΞΕ υποδηλώνουν ότι οι ΑΞΕ και η διεθνής εταιρική φοροαποφυγή συνδέονται στενά. Η μελέτη παρουσιάστηκε από τον Arjan Lejour.