Exhibitions Exhibitions News

Πώς η Gulfood 2024 αναζωπύρωσε τις ελπίδες των Ινδών εξαγωγέων κάρδαμου

Η έναρξη της Gulfood 2024 στο Ντουμπάι αναζωπύρωσε τις ελπίδες των Ινδών εξαγωγέων κάρδαμου να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των προϊόντων της Γουατεμάλας στις αγορές του Κόλπου για την επόμενη περίοδο νηστείας του Ραμαζανιού, η οποία αρχίζει τον Μάρτιο.

Οι έμποροι είναι αισιόδοξοι παρά τον ανταγωνισμό της Γουατεμάλας, χάρη στις χαμηλότερες τιμές του ινδικού κάρδαμου της τρέχουσας περιόδου.

Πέρυσι, το ινδικό κάρδαμο έχασε πωλήσεις εξαιτίας των υψηλότερων τιμών, αλλά η διαφορά τιμής των 5 δολαρίων ανά τόνο της φετινής σεζόν με τις καλλιέργειες της Γουατεμάλας αναμένεται να ενισχύσει τις πωλήσεις. Οι εγχώριες τιμές κυμαίνονται από ₹1,450 έως ₹1,500 ανά κιλό.

Ωστόσο, η εξελισσόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα εμποδίζει τις προσπάθειες των εξαγωγέων να μεταφέρουν φορτία σε χώρες του Κόλπου εκτός του Ντουμπάι, προκαλώντας καθυστερήσεις διαμετακόμισης έως και δύο εβδομάδες και αυξημένο κόστος λόγω της ανακατεύθυνσης των πλοίων. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην παραλαβή κεφαλαίων από το εξωτερικό, επηρεάζοντας την εγχώρια ταμειακή ροή, σημείωσε ένας εξαγωγέας κάρδαμου.

Το δίλημμα των αγοραστών

Ένας εξαγωγέας κάρδαμου από την Ινδία, ο οποίος βρίσκεται στο Ντουμπάι για το Gulfood 2024, ανέφερε ότι «πολλοί αγοραστές βρήκαν τις ινδικές τιμές συμφέρουσες αυτή τη φορά, και θέλησαν να προχωρήσουν στην αγορά της σοδειάς από την περιοχή αυτή.

Ωστόσο, οι αγοραστές αντιμετώπισαν ένα δίλημμα για την πραγματοποίηση των αγορών τους.

Με τις νέες σοδειές να καταφθάνουν ενώ παράλληλα υπάρχουν και τα αποθέματα της Γουατεμάλας -που αγοράστηκαν φθηνότερα σε περιόδους που το ινδικό κάρδαμο ήταν ακριβότερο-  έχει καταστήσει την λήψη αποφάσεων ακόμα πιο περίπλοκη. Επιπλέον οι επικείμενες πωλήσεις με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού δεν βοηθούν στην λύση της περίπλοκης αυτής εξίσωσης.

Το απρόβλεπτο των ινδικών τιμών του κάρδαμου επιδείνωσε περαιτέρω τις ανησυχίες των αγοραστών.

Το ερώτημα πάντως είναι σαφές: Θα αυξηθούν στο εγγύς μέλλον οι τιμές ή θα παραμείνουν σταθερές στα τρέχοντα επίπεδα; Είναι συνετό να κλείσει κανείς φορτίο τώρα ή να περιμένει για πιθανές μειώσεις τιμών κατά την έναρξη των νέων αφίξεων;»