Export World news

Ινδία: Παράταση στην απαγόρευση εξαγωγών κρεμμυδιών

Η Ινδία παρατείνει την απαγόρευση στην εξαγωγή κρεμμυδιών «μέχρι νεωτέρας», μια ξαφνική κίνηση που έρχεται πριν από τις εκλογές και αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές στις διεθνείς αγορές. Αυτή η απόφαση, που προέρχεται από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα κρεμμυδιών στον κόσμο, επρόκειτο να λήξει στις 31 Μαρτίου.

Παρόλο που οι εμπόροι προέβλεπαν την κατάργησή της, οι τιμές στην τοπική αγορά έχουν πέσει κατά περισσότερο από 50% από τότε που επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στις εξαγωγές. Παράλληλα, η φετινή συγκομιδή προσφέρει νέες προμήθειες. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ χωρίς προθεσμία.

Οι τιμές στην αγορά χονδρικής της Μαχαράστρα, της μεγαλύτερης πολιτείας παραγωγής κρεμμυδιών, έχουν μειωθεί σημαντικά από τον Δεκέμβριο, φτάνοντας τις 1.200 ρουπίες ανά 100 κιλά από τις 4.500 του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δεδομένα του Reuters. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επιδιώκει μια τρίτη θητεία στις επερχόμενες εκλογές, που θα διεξαχθούν σε περίπου επτά εβδομάδες από τις 19 Απριλίου.

Χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Μαλαισία, το Νεπάλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαρτώνται από τις εισαγωγές κρεμμυδιών από την Ινδία για να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται μετά την απαγόρευση. Ανώνυμο στέλεχος σε εξαγωγική εταιρεία της Βομβάης τονίζει ότι η κίνηση της Ινδίας επιτρέπει στους ανταγωνιστές να απαιτήσουν υψηλότερες τιμές λόγω της έλλειψης επιλογών για τους αγοραστές.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Ινδία, η οποία έχει συντομότερους χρόνους αποστολής από ανταγωνιστές της όπως η Κίνα ή η Αίγυπτος, αποτελεί πάνω από το ήμισυ του συνόλου των εισαγωγών κρεμμυδιών από τις ασιατικές χώρες. Το Νέο Δελχί εξήγαγε ρεκόρ 2,5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων κρεμμυδιών κατά το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2023.