Export Greek news

Κ. Σκρέκας σε ΠΣΕ: Στηρίζουμε βιομηχανία και μεταποίηση – Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων ανέφερε πως από το 2019 έχει διπλασιαστεί η βιομηχανική παραγωγή κι έχει επανέλθει σε επίπεδα προ κρίσης, ενώ είναι εμφανείς οι τάσεις περαιτέρω ανάπτυξης. «Έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και έρχονται επενδυτές, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά και σε αυτή την πορεία συνεχίζουμε την προσπάθεια».

Παράλληλα χαρακτήρισε μύθο τον ισχυρισμό ότι «η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα», ενώ για τις εξαγωγές ανέφερε πως έχουν από το 2019 έως και σήμερα έχουν τριπλασιαστεί οι βιομηχανικές εξαγωγές ενώ περισσότερες από 200.000 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από το 2019 μέχρι και σήμερα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί οι εξαγωγές

Τα σχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης για την στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης:

– Μείωση της γραφειοκρατίας με ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, ώστε να μπορεί ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση από το γραφείο του επενδυτή.

– Την γρήγορη οργάνωση υποδοχέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα την οργάνωση επιχειρηματικών και βιομηχανικών πάρκων ώστε να δεχθούν νέες επενδύσεις. Η ταχύτητα είναι το νούμερο ένα παράγοντας για να καταστεί μια χώρα επιλέξιμη για επενδύσεις σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα.

– Αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων

– Νέα κριτήρια στον αναπτυξιακό νόμο (για καινοτομία, ESG κλπ) για την παροχή κινήτρων για επενδύσεις

– Εντός του Απριλίου ξεκινάει ο νέος κύκλος του προγράμματος «Ερευνώ- Καινοτομώ», μέσω του οποίου θα διατεθούν 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, ανέφερε ότι σχεδιάζεται πρόγραμμα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης για τη βελτίωση των δεξιοτήτων του προσωπικού.