Market

ΟΗΕ: Γιατί αυξήθηκαν παγκοσμίως οι τιμές των τροφίμων τον Απρίλιο

Ο δείκτης των τιμών τροφίμων που υπολογίζει ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (OHE) για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO) αυξήθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, φτάνοντας τις 119,1 μονάδες. Αυτός ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας όπου οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης είχε καταγράψει σταθερή μείωση από τον Αύγουστο έως τον Φεβρουάριο.

Οι αιτίες αυτής της αύξησης οφείλονται στην ανόδο της τιμής του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σιτηρών. Παρ’ όλα αυτά, σε ετήσια βάση, παρατηρείται υποχώρηση των τιμών κατά 9,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές τροφίμων τον Απρίλιο του 2024 ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους.

Τον Απρίλιο, η τιμή του κρέατος ήταν αυτή που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+1,6%) παγκοσμίως. Η τιμή των πουλερικών αυξήθηκε αφενός λόγω των σημαντικών εισαγωγών από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και λόγω της μείωσης της παραγωγής που συνδέεται με τη γρίπη των πτηνών. Αντιθέτως, υποχώρησε η τιμή του χοιρινού, λόγω της μειωμένης ζήτησης στη Δυτική Ευρώπη και την Κίνα.

Η τιμή των σιτηρών αυξήθηκε κατά 0,3%, κάτι που αποδίδεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την επόμενη σοδειά σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Την ίδια αύξηση παρουσίασε και η τιμή των ελαίων, ενώ αντιθέτως, από τα προϊόντα βάσης σημαντική μείωση παρουσίασε η ζάχαρη (-4,4%) αφού αναμένεται αύξηση της παραγωγής στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και τη Βραζιλία.

Η τιμή των γαλακτοκομικών υποχώρησε κατά 0,3% συνολικά, παρόλο που η τιμή του βουτύρου αυξάνεται σταθερά, επειδή μειώθηκαν τα αποθέματα στη Δυτική Ευρώπη.